Izraelci razvili novu bateriju za električne automobile – puni se za pet minuta

Od prazne do pune baterije električnog automobila za samo pet minuta – izraelska kompanije razvila je tehnologiju koja bi mogla da eliminiše problem sa malom autonomijum u vožnji.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Nedelja, 07.03.2021.

13:30

Izraelci razvili novu bateriju za električne automobile – puni se za pet minuta
Foto: Depositphotos/kristt

Stručnjaci za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvu generaciju litijum-jonske baterije koja se po vremenu punjenja može takmičiti sa konvencionalnim vozilima sa benzinskim ili dizel motorima.

Testiraju se prototipovi...

Inovacija bi mogla da uštedi sate potrebne za punjenje električnog automobila, kazao je osnivač kompanije StoreDot, Doron Majersdorf.

U ovom trenutku, proizvođač vrši testove prototipova.

Kompanija sa sedištem u blizini Tel Aviva ima podršku četiri ključna ulagača - nemačkog Daimlera, kompanije British Petroleum, Samsunga i kompanijeTDK.

Majersdorf, koji je firmu osnovao 2012, testirao je inovativne baterije na telefonima, dronovima i skuterima pre nego što se posvetio krupnom zalogaju - električnim vozilima.

"Želeli smo da pokažemo da možete uzeti litijum-jonsku bateriju, modifikovati je i napuniti je za pet minuta."

Zamenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi silicijumom.

"Tu inovaciju litijum-jonske baterije podigli smo do nivoa ekstremno brzih sposobnosti punjenja", dodao je.

Problem - recikliranja baterija

Električna vozila još su uvek skupa i u 2019. činila su tek 2,6 odsto globalno prodatih automobila, prema podacima Međunarodne agencije za energiju.

Po Majersdorfu, što se svet brže prebaci na električna vozila, tim bolje jer veruje da će to imati ogroman uticaj na planetu.

Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vek od 3.000 do 3.500 punjenja.

"Moramo uspostaviti sistem recikliranja, a na tome se tek radi", kaže Erik Esperance, analitičar u konsultantskoj firmi Roland Berger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: