07. mart  2021. 10.46  | Izvor: Tanjug

Mihajlović: Dečiji brakovi ozbiljno kršenje prava devojčica

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da dečiji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini.

"U susret Međunarodnom danu žena, ne možemo a da se ne osvrnemo na pojavu koja predstavlja ozbiljnu povredu ženskih i dečijih prava, a to su rani i dečiji brakovi, naročito prisutni u romskoj zajednici. Na nama kao društvu je da stereotipe rušimo, a prakse koja su štetne, menjamo. Jer dečiji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

mihajlović,djokić

Ona je podsetila da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela, formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, kako bi se kroz zajednička i koordinirana zalaganja unapredila prava dece, naročito one iz najugroženijih kategorija.

Ukazuje da se 56 odsto devojčica romske nacionalnosti uda pre 18. godine, a svaka šesta pre navršene 15. godine.

"To ostavlja ozbiljne posledice po njihov život, jer prekidaju svoje školovanje, rano rađaju, što njih i njihove bebe izlaže brojnim zdravstvenim rizicima i stopi smrtnosti koja je duplo veća nego u opštoj populaciji, a neretko su izložene i nasilju u porodici i siromaštvu. Kroz Nacionalnu koaliciju koju čine predstavnici resornih institucija, ali i udruženja koja se bave položajem Roma i Romkinja u društvu, radimo na tome da ovu pojavu koja utiče na zdravlje, obrazovanje i pravo na život bez nasilja iskorenimo", rekla je Mihajlovićeva.

Čak i pre izbijanja KOVID-19 epidemije, navodi Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, 100 miliona devojčica je bilo u riziku od stupanja u dečiji brak u ovoj deceniji, uprkos značajnom smanjenju stope dečijih brakova u nekoliko zemalja.

"Prekid školovanja, izolacija od prijatelja i nedostatak mreža podrške, kao i povećanje siromaštva, ugrožavaju postignut napredak da se iskoreni ova štetna praksa. Zbog toga moramo nastaviti sa zajedničkim naporima, na globalnom nivou ali i u Srbiji, da okončamo dečije brakove, izjavila je Kostadinova.

"Jedini način da se to uradi je sprovođenje efikasnih zakona i politika, obezbeđivanje pristupa zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite i mere podrške ugroženim porodicama. Samo zajedničkim naporima možemo značajno umanjiti rizike za devojčice i osigurati da one ostvare svoje pune potencijale i svoje pravo na bezbedno i bezbrižno detinjstvo, kao i pravo na obrazovanje, zdravlje, i pravo na budućnost", kazale je ona.