Linkovi

Izvori: U teškim borbama u Jemenu ubijeno 90 ljudi za 24 sata


Arhiva - Borac lojalan Vladi Jemena, koju podržava Saudijska Arabija, tokom sukoba sa Huti pobunjenicima, u oblasti Al Đadana, oko 50 kilomentara severozapadno od Marbia, u centrlanom Jemenu, 22. novembra 2020.
Arhiva - Borac lojalan Vladi Jemena, koju podržava Saudijska Arabija, tokom sukoba sa Huti pobunjenicima, u oblasti Al Đadana, oko 50 kilomentara severozapadno od Marbia, u centrlanom Jemenu, 22. novembra 2020.

U žestokim borbama između jemenskih provladinih snaga i pobunjenika Hutija koje podržava Iran ubijeno je najmanje 90 boraca sa obe strane u protekla 24 sata, saopštili su u subotu vladini vojni izvori.

Šiitski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu prošlog meseca kako bi zauzeli Marib, poslednje uporište provladinih snaga na severu Jemena iza kojih stoji vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

U sukobima u naftom bogatoj pokrajini ubijeno je 32 pripadnika vladinih snaga i plemena koja su im lojalna, dok je na drugoj strani u vazdušnim napadima koalicije ubijeno 58 pobunjenika Hutija, rekli su izvori za AFP.

Rekli su da su teške bitke izbile na šest frontova pošto su vladine snage bile u mogućnosti da se suprotstave napadima Hutija, koji su uspeli da postignu napredak samo na frontu Kasare severozapadno od grada Marib.

U borbama je takođe ranjeno na desetine ljudi, dodali su izvori.

Gubitak Mariba bio bi ogroman udarac za vladu Jemena, ali takođe bi zapretio katastrofom za civile, uključujući stotine hiljada raseljenih koji su se sklonili u kampove u okolnoj pustinji.

Pored toga, to bi predstavljalo veliki neuspeh za Saudijsku Arabiju, koja je poslednjih nedelja meta sve češćih napada raketama Hutija.

Gelerima iz bespilotnih letelica Hutija koje su Saudijci presreli u petak ranjena su dva civila, uključujući i desetogodišnjaka, na jugozapadu kraljevine, izvestila je zvanična novinska agencija SPA.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u ponedeljak Hutije da zaustave ofanzivu na Marib, pošto je na donatorskoj konferenciji najavio pomoć od 191 milion dolara.

"Samo pomoć neće okončati sukob. Humanitarnu krizu u Jemenu možemo okončati samo okončanjem rata... tako da Sjedinjene Države obnavljaju svoje diplomatske napore da okončaju rat", rekao je.

Ujedinjene nacije su pokušale da prikupe 3,85 milijardi dolara od više od 100 vlada i donatora, ali je ponuđeno samo 1,7 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG