Kevin de Brujne i Bruno Fernandes (©Reuters)
Kevin de Brujne i Bruno Fernandes (©Reuters)

Može li Bruno da utiša Sitijevu novu izvedbu posmrtnog marša?

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.03.21. | 09:29

Junajted dobio tri od poslednja četiri mančesterska derbija na Etihadu u svim takmičenjima

Bitka za Mančester (17.30) koja može da odagna sve sumnje, ako one zaista i postoje, da li će Siti peti put u poslednjih deset godina podići pehar namenjen osvajaču Premijer lige. Da Junajted nije pet puta remizirao u minulih sedam prvenstvenih duela verovatno bi pred nama bio spektakularan gradski derbi - nadamo se da će ambicija Crvenih Đavola da sruše najdužu seriju pobeda u svim takmičenjima koju je Premijer liga ikada videla ipak dati predstojećem okršaju notu spektakularnosti. Jer Junajted je u poslednjih par utakmica bio sve, samo ne spektakularan.

Dok Građani marširaju i sa manje ili više pogodaka ruše svakoga ko im se nađe na putu, ekipa Ole Gunara Solskjera ispoljava ofanzivnu nemoć - poslednja tri duela protiv Real Sosijedada, Čelsija i Kristal Palasa odigrala okončala je remijima mirnih mreža. Nemoć je još upečatljivija kada se lupa stavi na okršaje sa timovima velike šestorke. Ne u smislu da je Junajted kapitulirao svaki put pred "creme de la creme" rivalima, već da uglavnom nije uspevao da im zatrese mrežu.

Izabrane vesti

Ove sezone se sa elitnim premijerligašima sastajao u sedam navrata, počelo je porazom 1:6 od Totenhema, skalp mu je skinuo i Arsenal na Old Trafordu, a svi ostali mečevi, dva sa Čelsijem i još po jedan sa Arsenalom, Liverpulom i Sitijem završavali su se bez pogodaka - dakle, velikan sa Teatra Snova posti protiv velike šestorke već 628 minuta!

Kako se Đavoli ove sezone poprilično oslanjaju na individualni kvalitet svojih ofanzivaca (čitaj: Bruna Fernandeša) kada se oni uspavaju, bodovi se prosipaju. Fernandeš recimo od kako je stigao prošle zime pogađao je ili asistirao 40 puta na 41 prvenstvenom meču. Međutim u poslednjih 13 postigao je samo dva gola, ne računajući penale. U duelima sa Velikom šestorkom bio je gospodin nevidljivi, pošto je u prvenstvu postigao gol jedino protiv Totenhema i to sa bele tačke.

I dok se Junajted najviše oslanja na Portugalca koji je učestvovao u praktično polovini prvenstvenih golova ekipe ove sezone (26 od 53), Gvardiolin orkestar koji od 19. decembra svakom rivalu svira posmrtni marš, obiluje napadačkom raznovrsnošću. Ako Ilkaj Gundogan ne nastavi da pojačava statistiku u individualno jednoj od najboljih sezona karijere, odbranu će vam po desnom boku iseći Žoao Kanselo ili će je u kaznenom prostoru raskomadati Džon Stouns ili Ruben Diješ.

Sve to nagoveštava da će Fernandešu, Rašfordu i drugovima biti neophodan savršen meč na obe strane terena kako bi Sitijevoj seriji od 21 pobede došao kraj. Sedam trijumfa deli Građane od svetskog rekorda, te Junajted ima pregršt motiva da i četvrti put u poslednjih pet poseta osvoji Etihad. Pritom, Đavoli su nepobedivi na ligaškim gostovanjima već 21 utakmicu zaredom.

20.15: (1,52) TOTENHEM (4,10) KRISTAL PALAS (6,75)

Biće ovo ogorman test za Olea Gunara Solskjera da ućutka kritičare i pokaže da može da se suprotstavi najvećima. Jer ako ne možete da pobeđujete u derbijima sa Velikom šestorkom, Ser Aleks Ferugson će još dugo ostati poslednji trener koji je doneo titulu Junajtedu u sezoni 2012/13. Moraće Norvežanin da pronađe način i da zaustavi Kevina de Brujnea. Ne dozvolite da vas skromne golgeterske brojke i samo tri postignuta gola zavaraju. Belgijanac je zbog povrede preskočio dobar deo sezone, a uprkos tome uspeo je da podeli 16 asistencija u svim takmičenjima.

Pep Gvardiola na raspolaganju ima kompletno zdrav sastav, Solskjeru znak pitanja još uvek stoji kod Entonija Marsijala i Donija van de Beka. Pol Pogba je povređen, David de Hea opravdano odsutan zbog rođenja deteta, pa će mesto među stativama zauzeti talentovani Din Henderson.

Mančesterski derbi iz prvog dela sezone na Teatru snova doneo je razočaravajućih 0:0. Nama neutralnog fudbalskog sladokusca koji se ne nada poptuno drugačijoj slici na Etihadu. I da ako hoće da opravda stavljanje u isti koš sa De Brujneom koji je prethodnih godina konstanta kada se priča o najboljim fudbalerima Premijer lige, Fernandeš će morati da izroni iz sivila ostrvskih derbija.

PREMIJER LIGA - 27. KOLO

Subota

Barnli - Arsenal 1:1 (1:1)

/Vud 39 - Obamejan 6/

Šefild Junajted - Sautempton 0:2 (0:1)

/Vord Prauz 32 penal, Adams 49/

Aston Vila - Vulverhempton 0:0

Brajton - Lester 1:2 (1:0)

/Lalana 10 - Ihenačo 62, Amarti 88/

Nedelja

13.00: (2,60) Vest Bromvič (3,00) Njukasl (2,95)

15.00: (1,50) Liverpul (4,20) Fulam (6,75)

17.30: (1,63) Mančester Siti (3,80) Mančester Junajted (5,70)

20.15: (1,50) Totenhem (4,10) Kristal Palas (7,00)

Ponedeljak

19.00: (1,60) Čelsi (3,80) Everton (6,00)

21.00: (2,20) Vest Hem (3,45) Lids (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester JunajtedMančester SitiBruno Fernandeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara