Predsednik prelazne Vlade Libana upozorio da toj zemlji preti haos 1Foto: Beta/AP

Predsednik prelazne Vlade Libana Hasan Diab upozorio je danas da toj zemlji preti haos i apelovao na političare da potisnu u stranu međusobne razlike kako bi se obrazovala nova vlada i ispunili uslovi za stranu pomoć.

On je zapretio da će podneti ostavku ako će to povećati pritisak na formiranje nove vlade, u vreme kada vrednost lokalne valute nastavlja brzo da pada u odnosu na dolar.

U jednom trenutku je na crnom tržištu, prvi put u istoriji Libana, dolar dostigao vrednost od 10.500 funti.

Gnevni demonstranti danima blokiraju ulice i autoputeve širom zemlje paleći automobilske gume.

Pad lokalne valute doveo je do naglog poskupljenja i odlaganja isporuke goriva, zbog čega nestašice struje traju duže, u nekim područjima i 12 sati dnevno.

Zbog krize u zemlji skoro pola stanovnika od ukupno šest miliona živi u siromaštvu, bez ušteđevina i smanjene kupovne moći.

„Ako to pomaže formiranju vlade spremam se da pribegnem opciji koja je protiv mojih principa“, rekao je v.d. premijera Libana.

U oktobru je bivši libanski premijer Saad Hariri dobio mandat da obrazuje novu vladu, ali mu to ni pet meseci kasnije nije pošlo za rukom zbog neslaganja sa predsednikom Libana Mišelom Aunom o sastavu te vlade.

Libanu je očajnički potrebna strana valuta, ali medjunarodni donatori su rekli da će finansijski pomoći samo ako se primene reforme radi borbe protiv široko rasprostranjene korupcije koja je dovela tu zemlju na ivicu bankrotstva.

„Šta čekate, još veći kolaps? Više patnji? Haos“, kritikovao je Diab poltičare, ali nije ih poimence pomenuo, već je upitao: „Šta će značiti što postoji jedan ministar više ili manje (u vladi) ako cela zemlja propadne“.

On je ocenio da je „Liban u velikoj opasnosti i da Libanci plaćaju cenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari