FK Vojvodina danas slavi 107. rođendan

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi svoj 107. rođendan. Na današnji dan, 1914. godine, grupa učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu odlučila je da osnuje klub koji će kasnije izrasti u dvostrukog šampiona Jugoslavije i osvajača Kupa Srbije, kao i osvajača Srednjoevropskog kupa, odnosno klub koji će iznedriti nebrojeno mnogo reprezentativaca i igrača najvišeg svetskog nivoa.
Tim povodom, u Temerinskoj 12, na mestu gde je klub osnovan, predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić i predsednik Sekcije veterana "stare dame" Vasa Pušibrk položili su venac na spomen-ploču postavljenu prilikom obeležavanja stogodišnjice kluba 2014.
 
– Ovo je istorijsko mesto na kojem je pre 107 godina rođena naša Vojvodina. Drago mi je zbog toga što Vojvodina danas raste i napreduje, a u svakom slučaju zaslužuje poštovanje u fudbalskom svetu. Naša obaveza je da gledamo daleko u budućnost, ali da nikada ne zaboravimo prošlost. Ne smemo zaboraviti ljude koji su stvarali i gradili ovaj klub, ostavivši ga nama u amanet. Ovih 107 godina je dug vremenski period, ali mi koji volimo našu "staru damu" i dalje je smatramo mladom i verujemo da će tek zasijati svojim punim sjajem – izjavio je Samardžić.
 
Član Upravnog odbora FK Vojvodina, istoričar Petar Đurđev rekao je da je "stara dama" osnovana na mestu između dva sveta, Podbare i Salajke.
 
– U junu je odigrana i prva utakmica. Potom je došao Prvi svetski rat, ali je klub nakon oslobođenja nastavio da živi. Svega 15 godina nakon toga, Vojvodina je već postala neizostavni deo kolektivnog identiteta građana Novog Sada, a posle Drugog svetskog rata počela da ostvaruje vrhunske rezultate, uključujući osvajanje trofeja i nastup u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona – izjavio je Đurđev.
 
On je izrazio uverenje da će, nakon prošlogodišnjeg osvajanja Kupa Srbije, klub nastaviti da ostvaruje dobre rezultate.
  • Rambo

    07.03.2021 08:31
    Lep jubilej. Samo da spomenem, fk Tvrdjava iz Baca 1909.
  • Giga Moravac

    07.03.2021 08:28
    Za klub i tribinu bez kriminal
    Nekad je bila čast i privilegija biti Vojvodinaš,Firmaš i deo severa. Danas me sramota. Sramota me bagre koja se uvukla u klub i kao pijavice su. Dok se klub ne privatizuje i otera ova bagra jednom za svagda neće nam biti bolje. Ostaćemo to što jesmo. Vazda treći klub u državi i zvezdina filijala. I dalje ćemo gledati nameštene tekme i nervirati se. Srpski fudbal je dotakao samo dno dna. Ne kažu bezveze kakav fudbal takva i država. To je pravo ogledalo. A tebi Stara srećan rođendan, da nam poživiš na još mnogaljeta da ponovo prodišeš bez ove žgamdije političke i kriminalaca. Da ponovo budeš ono što jesi,ponos svih nas Novosađana,Vojvođana!

    Bez nas nema nje,bez nje nema nas!

  • Basta P.K.

    06.03.2021 22:12
    ...
    Bio i Slobica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.