Zdravlje

Dubočanin: Pilates uči tijelo da pravilno "korača" kroz svakodnevicu

Dubočanin: Pilates uči tijelo da pravilno "korača" kroz svakodnevicu
Foto: N.N. | Dubočanin: Pilates uči tijelo da pravilno "korača" kroz svakodnevicu

Uprkos dugoj i uspješnoj tradiciji, pilates je postao popularan širom svjeta tek posljednjih godina. Na njegovu popularnost je donekle uticalo i to što su ga počele praktikovati poznate ličnosti poput Novaka Đokovića, Madone, Megan Foks, Sandre Bulok, Opre ali i mnogi drugi.

Ova metoda oblikovanja tijela predstavlja jedinstven sistem vježbi snage i istezanja, koji je još prije stotinak godina osmislio Jozef H. Pilates. Prvi pilates studio otvoren je još davne 1926. u Njujorku, a donedavno, ova metoda bila je dostupna tek pripadnicima društvene elite - filmskim zvijezdama, vrhunskim sportistima, modelima te baletnim plesačima, koji su je koristili u svrhu poboljšanja i nadopunjavanja svojih tradicionalnih programa vježbanja. Danas u blagodatima pilatesa, kao oblika rekreacije, mogu uživati svi oni koji vode brigu o svom zdravlju te žele poboljšati fizičku i psihičku kondiciju.

Da je pilates osnova svih vježbi i idealna kombinacija za usklađivanje duha i tijela, saglasna je i Aleksandra Dubočanin, instruktorka pilatesa iz Banjaluke.

"Pilates je zaokruženi psihofizički trening, a glavna ideja je razviti svijest o svom tijelu. Mogli bismo da kažemo da je to pametno vježbanje jer vas nauči kako da pravilno koristite svoje tijelo u svim životnim situacijama", istakla je Aleksandra.

U vremenu koje je užurbano i prepuno svakodnevnog stresa bitno je istaći važnost psihofizičke aktivnosti i početi brinuti o sebi prije nego što postane kasno.

S ovim je saglasna i Aleksandra te dodaje da kada ne treniramo, na neki način nemamo svijest o svome tijelu i o svom vremenu.

"Samo se trči za obavezama i zaboravljamo sami na sebe. Postanemo svjesni tek kada se desi situacija u kojoj udarimo u zid i ne možemo dalje. Nažalost funkcionišemo na način da ne brinemo o sebi preventivno, nego tek kada nam se desi neka povreda shvatimo da možemo da nađemo vremena za sebe i napravimo tih pet minuta predaha", jasna je bila Aleksandra.

Pilates kao metoda vježbanja stavlja naglasak na preciznost pokreta koji su usklađeni s disanjem, te jačanje trbušnih, leđnih i mišića zdjelice.

Svaka vježba zasniva se na nekoliko osnovnih načela, a to su:

- koncentracija - svjesno upravljanje pokretima poboljšava svijest o tijelu,

- kontrola i preciznost izvođenja pokreta,

- centriranje - posebna pažnja daje se torzu (abdominalni mišići, zdjelični pojas i donja leđa). Sve radnje počinju iz trupa te se šire na ekstremitete,

- stabilizacija - prije nego što se počnete kretati treba da budete mirni. Stvara se sigurno polazište za povećanje mobiliteta,

- disanje - duboke, svjesne strukture disanja iniciraju pokret, pomažu pri aktivaciji dubokih mišića i održavaju koncentraciju,

- postura tijela - pravilno pozicioniranje tijela ključno je za dobro držanje,

- povezanost pokreta - povezani i kontinuirani pokreti umjesto neskladnih ponavljanja. Pilates posjeduje gracioznost i eleganciju,

- integracija - nekoliko različitih grupa mišića simultano je uključeno u kontrolisanju i stvaranju pokreta.

"Kod pilatesa je specifično o što je okrenut prema tijelu kao cjelini. Na taj način vježbe su namijenjene cijelom tijelu, a ne samo određenom mišiću ili mišićnoj grupi. Razlika je u tome što se svaki put radi na drugačiji način, kombinacijom različitih vježbi se postiže efikasnost, a uz to je i zanimljivo", objasnila je Aleksandra.

Iskustvo ju je, kaže, naučilo i da je rad u manjim grupama puno efektivniji od velikih grupa, jer na taj način uspijeva da se tokom trajanja vježbe posveti svakoj osobi i pomogne pri pravilnom izvođenju zadate vježbe.

Ovo ističe kao bitan faktor s obzirom na to da pilates ima svoje uporiše i pri svakodnevnom funkcionisanju i obavljanju obaveza na dnevnom nivou, bilo to pranje zuba, sjedenje na poslu, kuvanje ili čak nošenje kesa iz prodavnice.

"Na pilatesu se s vremenom nauče neke osnovne tehnike, na primjer da se zaštite leđa ili kako da zauzmete pravilan položaj koji neće biti poguban ukoliko sjedite nekoliko sati bez prestanka. Na pilatesu se to nauči i potom se lako primijeni u životu, ali i na drugim treninzima, bilo to šetanje, trčanje ili čak aerobik", rekla je Aleksandra.

Bez obzira na starosnu granicu i nivo kondicije - pilatesom se mogu baviti svi, jer se program lako može prilagoditi specifičnim potrebama i mogućnostima pojedinca.

Aleksandra ističe i kako u svojoj grupi u pilates studiju "Axis" ima i gospodina u petoj deceniji, što je sjajan pokazatelj da kada je pilates u pitanju nema predrasuda i da se ovom metodom vježbanja mogu baviti svi koji misle na sebe.

"Nekada su muškarci imali predrasude, mislili su da je pilates prelagana tehnika i da je samo za žene, međutim starosna i polna granica kada je pilates u pitanju ne postoji. Trenutno u studiju vjezbaju i članovi koje su imali problem s leđima i prošli su program rehabilitacije. Nakon rehabilitacije su dobili preporuku od fizijatra da nastave s vežbanjem pilates tehnike kao nastavak rehabilitacije", naglasila je Aleksandra.

Kada je riječ o efektivnosti i vidljivim rezultatima, instruktorka pilatesa ističe da je optimalno vrijeme tri mjeseca.

"Mjesec dana vam je potrebno da dobijete cjelokupnu sliku šta je to pilates i isprobate sve rekvizite koji se koriste. Nakon drugog mjeseca bi trebalo da se pokažu prvi rezultati, a tri mjeseca je optimum da se dobije kompletna slika koja ima svoje pozitivne rezultate na tijelo, ali i um", objasnila je Aleksandra.

Pilates objedinjuje oko 500 vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu fizičkog i psihičkog.

Takođe, nema bojazni od prevelikih mišića koji su najčešće neizbježna posljedica drugih konvencionalnih metoda vježbanja, a izbjegavaju se i oštećenja mišića i ligamenata. Umjesto višestrukih ponavljanja svake pojedine vježbe, preferira se manje ponavljanja, ali su zato pokreti precizniji, zahtijevaju više koncentracije.

"I sam Jozef Pilates je bio jako bolešljiv, lošeg imuniteta i imao je astmu te je primijetio da uz pravilno disanje i vježbe koje je osmislio ima manje respiratorne tegobe i bolji imunitet. Ova metoda ima pozitivne reakcije kada je riječ o imunitetu, jer podstiče pravilno disanje, smiruje tijelo i um te dolazi do kvalitetne razmjene dobrog i lošeg vazduha kroz tijelo. U globalu, pilates donosi benefit za um i tijelo", zaljučila je Aleksandra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije