Fakultet pedagoških nauka u Jagodini raspisao je Konkurs za prijem nove generacije studenata na tri studijska programa osnovnih akademskih studija. To su učitelj i vaspitač u predškolskim ustanovama i vaspitač u domovima u trajanju od četiri godine. Na osnovne studije prima se ukupno 210 studenata, od čega se 120 brucoša finansira iz budžeta. Za ostale već godinama nije menjana visina školarine i iznosi 78.000 dinara uz mogućnost plaćanja na rate.

Šta dobijate izborom baš ovog Fakulteta?

Studenti će steći kvalitetno obrazovanje zasnovano na primerima dobre prakse. Takođe, imaće stručnu podršku kako bi razvili veštine, znanja i komunikaciju.

“Pomoći ćemo vam da se kreativno izražavate, da razvijate talenat za podučavanjem i vaspitavanjem dece i da u praksi ostvarite savremene pedagoške koncepte”, kažu na Fakultetu.

Fakultet prepoznatljiv po međunarodnoj saradnji

Važan podatak je činjenica da je tokom prethodnih godina potreba za zapošljavanjem učitelja bila veća od broja nezaposlenih učitelja u Srbiji. Na Fakultetu kažu da to pokazuje da će učiteljski i vaspitački kadar postati deficitaran ukoliko se takav trend nastavi.

“Mnogi naši diplomirani studenti pronašli su i posao u struci u inostranstvu u evropskim državama poput Nemačke, Austrije, Norveške, Finske, Švedske u kojima postoji pojačana potreba za zapošljavanjem ovih kadrova.”

Novina su i novi izborni moduli iz oblasti informatike i engleskog jezika. To će omogućiti studentima da uz učiteljsko zvanje steknu i kompetencije da predaju informatiku i engleski jezik u mlađim razredima osnovne škole. Praksa pokazuje da u nastavi postižu odlične rezultate.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini prepoznatljiv je po međunarodnoj saradnji. U okviru internacionalnog programa Erazmus plus, budući studenti imaće priliku da svoja znanja stiču i na elitnim srodnim ustanovama na Kipru, u Portugaliji, Nemačkoj i Mađarskoj. Sa ustanovama u tim zemljama Fakultet u Jagodini ima potpisane ugovore o razmeni studenata.

Besplatna onlajn pripremna nastava

Fakultet i ove godine organizuje besplatnu onlajn pripremnu nastavu od 27. marta do 5. juna 2021. godine. Probni prijemni ispit je 12. juna 2021. u 9 sati. U praksi se pokazalo da je probni prijemni ispit odličan način da kandidati odmere svoje znanje i usmere se na dodatni rad iz one oblasti u kojoj nisu dovoljno spremni. Ovaj ispit sadrži sve segmente provera sposobnosti i dva testa.

“Iz tog razloga budući student kasnije dolazi na prijemni ispit sa mnogo manje treme jer ne samo da je upoznat sa načinom polaganja, već ulazi u poznat prostor u kojem ga ispituju poznata lica”, objašnjavaju predstavnici Fakulteta.

Kandidati koji su se oprobali na simulaciji prijemnog ispita po pravilu postižu odlične rezultate na „pravom“ prijemnom.

“To im omogućava bolju poziciju na rang listi, a samim tim i veće šanse za budžetsko mesto”, kaže koordinator za odnose sa javnošću, prof. dr Marko Đorđević.

Skladan spoj tradicije i modernog sa jasnom vizijom budućnosti

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini od svog osnivanja do danas izrastao je u snažnu akademsku zajednicu nastavnika – istraživača i studenata.

“Svojim trudom i zalaganjem očuvali smo tradiciju obrazovanja kvalitetnih učitelja i vaspitača, kao i bogatog kulturno-umetničkog, stvaralačkog i sportskog života”, kažu na Fakultetu.

Studentima su dostupne savremene multimedijalne učionice, centar za učenje, moderno opremljene jezičke laboratorije i biblioteka. To doprinosi odličnim rezultatima koji se ostvaruju u obrazovanju učitelja i vaspitača.

Na taj način Fakultet stvara visokostručne, moderne, svestrane, kreativne, inventivne i komunikativne učitelje i vaspitače. Oni će svojim radom dati veliki doprinos obrazovanju budućih naraštaja.

Fakultet pedagoških nauka
Foto – Fakultet pedagoških nauka