Najnovije vesti
Vesti Svet
GORI LATINSKA AMERIKA Neredi zbog uvedenih mera i korona krize: Demonstranti palili barikade, policija odgovorila gumenim mecima i suzavcem (FOTO)

GORI LATINSKA AMERIKA Neredi zbog uvedenih mera i korona krize: Demonstranti palili barikade, policija odgovorila gumenim mecima i suzavcem (FOTO)

U Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, demonstranti koji protestuju zbog slabog odgovora vlade na Kovid 19 pandemiju sinoć su se sukobili sa policijom, a ministar zdravlja je juče podneo ostavku, prenosi Rojters.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Paragvaj, protesti Foto: Jorge Saenz / Tanjug/AP
Paragvaj, protesti

Agencija navodi da su snage bezbednosti sinoć ispaljivale gumene metke i suzavac na stotine demonstranata koji su se okupili oko zgrade Kongresa u centru Asunsiona i koji su rušili i palili postavljene barikade na ulicama i gađali kamenjem policiju.

Foto: Jorge Saenz / Tanjug/AP

Sinoćni neredi posledica su rastućeg nezadovoljstva jer su infekcije korona virusom u ovoj južnoameričkoj državi dostigle rekordne nivoe, a zdravstveni sistem se nalazi pred slomom, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Ranije u toku jučerašnjeg dana ministar zdravlja Hulio Macoleni podneo je ostavku nakon što su poslanici zatražili njegovu smenu u četvrtak.

Agencija navodi da je Macoleni poslednji u nizu od nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika širom Latinske Amerike koji su proteklih nedelja bili primorani na na ostavku zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva zbog njihovog bavljenja pandemijom i sporog sprovođenja vakcinacije, prenosi Tanjug.

Foto: Jorge Saenz / Tanjug/AP

Paragvaj svakodnevno objavljuje rekordan broj novih slučajeva, a prema Rojtersovoj evidenciji u poslednjih sedam dana zabeležen je prosek od 115 infekcija na 100.000 ljudi, dok podaci o vakacinaciji pokazuju da je zemlja do sada imunizovala protiv Kovid 19 manje od 0,1 odsto svog stanovništva.

Foto: Jorge Saenz / Tanjug/AP

Protesti i u Argentini

Više stotina ljudi izašlo je na proteste u provinciji Formosa na severu Argentine zbog novih ograničenja kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona, prenosi Srna.

Lokalni mediji navode da je masa izašla na proteste ispred sedišta administracije u provinciji Formosa zbog novih mera karantina.

Policija je ispalila gumene metke na demonstrante i upotrebila suzavac.

Foto: Nathaniel Caceres / Tanjug/AP

Osim ponovnog uvođenja policijskog časa u Formosi će biti zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju najnužniju robu, a saobraćaj je umnogome ograničen.

U provinciji koja se nalazi na granici sa Paragvajem od početka pandemije registrovano je samo 1.309 oboljelih od kovid 19, a 21 osoba je umrla. Međutim, regionalna administracija je preduzela veoma oštar stav.

Foto: Nathaniel Caceres / Tanjug/AP

Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, policija je nedavno obolele od virusa korona izvodila iz kuća, ponekad tokom noći i vodili su ih u centre za karantin gde su držani do 30 dana pod veoma lošim higijenskim uslovima.

Za razliku od ostalih argentinskih provincija, u Formosi karantin u kući nije moguć.