Linkovi

Palmer: SAD neće nametati rešenje za Srbiju i Kosovo


Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer
Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer

SAD neće nametati rešenja Beogradu i Prištini i sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv za građane i rukovodstva obe zemlje, rekao je u intervjuu za N1 specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

On je kazao da ne postoji rok za postizanje sporazuma, ali da SAD smatraju da je "stvar hitna" i da će izazovi biti komplikovaniji što se duže bude čekalo.

Palmer ističe da Amerika podržava dijalog koji vodi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, a naglašava i da je važno da se sprovede ono što je dosad dogovoreno Briselskim sporazumom, poput osnivanja Zajednice srpskih opština.

Američki diplomata je rekao i da prioriteti novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, među kojima nije dijalog sa Beogradom, nisu suprotni priorietima SAD, ali da će Kosovo morati da se bavi i spoljnom politikom i saradnjom sa susedima.

Ocenio je da se u dijalogu „ne kreće od nule“, da su mnogi aspekti sporazuma iz Brisela sprovedeni i da su promenili život ljudi na bolje, a kao primere je naveo pravosuđe, slobodu kretanja, energetiku i potragu za nestalim osobama.

"Srbija odlučuje gde će joj biti ambasada u Izraelu"

Na pitanje da li SAD i dalje očekuju da Srbija preseli ambasadu u Jerusalim, na šta se obavezala potpisom na dokument iz Vašingtona od 4. septembra 2020, Palmer se pozvao na izjavu novog državnog sekretara SAD Entoniija Blinkena da "pozdravlja sve što je urađeno između Srbije i Kosova u protekle četiri godine".

Na pitanje o mogućoj reviziji Vašingtonskog sporazuma i delovima koji se odnose na 5G mrežu i diverzifikaciju izvora snabdevanja energijom, Palmer je odgovorio da će se „još razgovarati o svim tim pitanjima“.

Govoreći o izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u kome se, između ostalog, od Srbije traži da reši afere poput Jovanjice, Krušika, Telekoma, Palmer je rekao da se SAD i EU zalažu za vladavinu prava, a to je oblast gde je ostalo puno da se uradi.

Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan je odgovorio na navode da su SAD i EU spremne da zbog normalizacije odnosa sa Kosovom „zažmure“ na kršenja osnovnih prava, medijsku situaciju i zloupotrebu moći od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Standardi za ulazak u EU – to je 80 hiljada stranica. Pravila su složena i zahtevna ali to je uslov za članstvo u tom ekskluzivnom klubu“.

Dodao je da će to će zahtevati reforme i napredak u oblastima kao što su sloboda medija, demokratske reforme, izborne reforme, transparentnost, dobra uprava.

Palmer je ponovio da SAD ne podržavaju bojkot izbora od strane opozicionih partija, ali je istakao i da medijski prostor mora da bude otvoren, te da stranke govore i da ih neko sasluša.

XS
SM
MD
LG