Capital.ba

Interes za kupovinu kuća u Zagrebu pao za 10 odsto

06.03.2021. / 10:30

ZAGREB, U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 odsto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internet oglašivača “ Njuškalo” objavljena u petak.

 

foto: wikipedia

Iako nema značajnih promjena u kretanjima traženih cijena nekretnina tokom zadnjih godinu dana u Zagrebu, trendovi potražnje ipak ukazuju na promjene u interesu kupaca, na koje je vjerojatno uticao niz potresa koji je zadesio centralnu Hrvatsku, navedeno je u analizi Njuškala.

Dok je tako prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, zadnjih je 12 mjeseci interes za kupovinu kuća pao 10 odsto.

U cijeloj Hrvatskoj, na godišnjem nivou interes za kupovinom i kuća i stanova rastao je manje od jedan odsto, ali zato su neke regije kupcima postale puno zanimljivije.

Tako je u Primorsko-goranskoj županiji zadnjih 12 mjeseci porastao interes za kućama za 26,75 odsto, u Istri unazad godinu dana za kućama traga gotovo 25 odsto više kupaca, a za Ličko-senjsku županiju registrovano je 22,4 odsto više pregleda oglasa kuća.

Za kvadrat kuće u Primorsko-goranskoj županiji prosječno se traži 1.595 evra, u Istarskoj županiji 1.799 evra, a Ličko-senjskoj županiji 1.160 evra.

Potencijalni kupci sve češće pretražuju i kuće u Zadarskoj županiji, ali i u Međimurju, gdje ih je unazad godinu dana 11 odsto više sklonije kupiti kuću, navodi se u analizi.

Interes za kupnju stanova u Zagrebu porastao 5,6 odsto

Od februara 2020. do februara ove godine, interes za kupovinu stanova u Zagrebu porastao je 5,6 odsto, pri čemu je prosječna tražena cijena kvadrata stana u februaru premašivala 2 150 evra.

Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a u Rijeci drugi mjesec za redom najviše rastu tražene cijene – 6,4 odsto. Iako ih je u proteklom periodu pratio i Split, u traženim cijenama stanova sada stagnira, navode iz “Njuškala”.

Najam u Zagrebu u godinu dana pojeftinio za devet posto, potražnja manja za oko šest posto
Promjene su zahvatile i zagrebačko tržište stanova za najam, pa su tako cijene najma u godinu dana pale za devet posto, a potražnja u prva dva mjeseca ove godine pala je za oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječna cijena najma stana u Zagrebu iznosi 539 evra, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam sa rastom cijene na godišnjem nivou su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupili za 3,2 odsto i iznajmljuju se za prosječnih 261 evro mjesečno.

Cijene najma su najviše pale u centru grada i to za 11 odsto, ali i dalje prosječno iznose više od 700 evra mjesečno, napisali su iz “Njuškala”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!