Biznis After hour
"SIMBOL NOVOG POČETKA" EU i SAD ukinuli carine uvedene zbog spora oko aviona

"SIMBOL NOVOG POČETKA" EU i SAD ukinuli carine uvedene zbog spora oko aviona

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri meseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima aviona Erbas i Boing. Reč je o sporu koji je već godinama predmet postupka u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), piše portal SEEbiz.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
profimedia-0101727083(1) Foto: Profimedia
profimedia-0101727083(1)

WTO je u oktobru prošle godine odobrio Evropskoj uniji uvođenje carina SAD zbog nelegalnih subvencija Boingu u vrednosti od 4 milijarde dolara.

Pretprošle godine je WTO odobrio Sjedinjenim Američkim Državama kompenzacijske carine zbog evropskih subvencija Erbasu na uvoz iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara.

Foto: shutterstock

Dve strane su objavile odluku o uzajamnom ukidanju tih carina nakon telefonskog razgovora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i američkog predsednika Džoa Bajdena.

"Kao simbol svežeg početka, predsednik Bajden i ja dogovorili smo suspenziju svih izvoznih carina u kontekstu spora Erbas-Boing", izjavila je Ursula fon der Lajen.

Suspenzija se odnosi na sve proizvode, one koji su povezani sa vazduhoplovnom industrijom i one koji nisu, rekla je.

U zajedničkoj izjavi EU i SAD kaže se da su obe strane spremne da rade na sveobuhvatnom i trajnom rešenju spora oko aviona.

"Ovi koraci signaliziraju odlučnost obe strane da započnu novi odnos", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Pročitajte još

Predsednica Komisije rekla je da su tokom telefonskog razgovora razmenili mišljenje o aktuelnim temama - covidu-19 i vakcinama. Istakla je da je Bajdena pozvala na globalni samit o zdravlju koji će se 21. maja održati u Rimu.

Takođe su razgovarali i o nizu drugih tema poput klimatskih promena, ekonomskoj saradnji, spoljnoj politici.