"Mi smo mladosti Srbije oduzeli pravo na život"; "Saseći ćemo im krila" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

07:39

Foto: TV B92

Sastanak je počeo u 9 časova u Palati Srbija.

"Mi smo u prehodnom periodu napravili ogromne pomake u saradnji sa Republikom Kinom"; kaže na početku predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje:

"U poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta uvećala izvoz u NR Kinu. To su i dalje za nas nedovoljni brojevi, ali više uvozimo", rekao je predsednik.

Tokom obraćanja Vučić je istakao da se trudi da neguje "prijateljstvo sa predsednikom Sijem".

"Želim da se zahvalim, sinoć sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 vakcina na aerodromu", dodao je predsednik. Kako dalje navodi, od početka pandemije smo imali veliku podršku Republike Kine - i kada su u pitanju vakcine, ali i oprema.

"Doveli su nam ljude da naprave laboratorije", kaže.

Posao je da se vakcinacija ubrza, a očekuje se da stigne još vakcina.

"Iamo dovoljno vakcina, očekujemo nove pošiljke, treba da ubrzamo vakcinaciju jer imamo nove sojeve", pojašnjava.

Samo jedan dan zaključavanja košta 190 miliona evra, rekao je predsednik i zamolio građane da se vakcinišu i poštuju mere.

"Niko ne pita koliki su troškovi, ali bih zamolio da ljudi pomognu time što će da idu da se vakcinišu i da budu samo malo disciplinovani", kaže.

Čen Bo: Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dve tačke

Foto: TV B92
Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je danas da se uprkos uticaja pandemije koronavirusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija.

Čen je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala da je imala priliku, zajedno sa predstavnicima kineskih kompanija, da sa ministrima i direktorima javnih preduzeća razmeni mišljenja o saradnji u različitim oblastima.

"Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije", kazala je ona i podsetila da je sinoć stigao treći kontingent od pola miliona Sinofarm vakcine.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona doza kineskih vakcina, rekla je ona dodajući da joj je posebno drago što kineska vakcina daje doprinos borbi Srbije protiv pandemije.

Druga tačka je, prema njenim rečima, zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu", dodala je Čen.

Podsetila je da je cilj Kine ekonomski rast od šest odsto u ovoj godini, te ukazala i da Srbija želi rast svoje privrede..

„Uverena sam da će to otvoriti još više šansi za ekonomsku saradnju", kazala je Čen.

Ona je podsetila da je na nedavno održanom onlajna Samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postignut široki koncenzus o saradnji, koja će dati novu snagu i razvoju bilateralnih odnosa.

Posle današnjeg sastanka, ambasada I kineske kompanije dobile su više domaćih zadataka. Spremni smo da ulažemo dalje napore za uspeh u svim oblastima“, zaključila je Čen. "Gledala me i kao čudaka i kao ludaka", kaže predsednik objašnjavajući da je od Kine tražio još vakcina.

"Bio sam bezobrazan i drzak, tražeći da nam ispune želje. Tražio sam vakcine, ekselencija me je pogledala kao ludaka. Gledala me žena u čudu i ja sam se bio uplašio ali sam nastavio sa insistiranjem, oni su ispunili naše želje", objasnio je predsednik.

Svi su zainteresovani za kinesku vakcinu ali ne možemo mi da je izvozimo, možemo da je koristimo samo u našoj zemlji. Oni su dogovorili isporuku u skladu sa njihovim potrebama i tu neće biti problema, dodao je je Vučić.

Kada su u pitanju odnosi sa Kinom kaže da mu "ne treba niko da ga čuva na vlasti", "već da radi sa nama dobre stvari" za Srbiju.

"Baš me briga šta će ko da kaže- mene interesuje šta će da kažu naši građani i prijatelji u Kini. a ovi drugi... ", kaže.

"Biće pokazano"

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biće održana večeras u 18.00 sati. Na pitanje da li ćemo videti večeras snimke kaže:

"Donećemo večeras odluku".

Kako kaže, sasvim je sigurno da neće biti prikazano ono što je najmonstruoznije.

"Ali će biti pokazano da se vidi sa kim smo imali posla", naglašava.

Kako dalje navodi cilj je da se obezbedi sigurnost ljudima, da se spreče iznude, razbojništva reketiranja, "do ovih najmontstruoznijih zločina pošto imamo sada neke mlađe ekipe koje hoće da naslede ove koji će izvesno teško biti oslobođeni uz sve ove optužbe", kaže i dodaje:

"Saseći ćemo krila onima koji bi da se ponašaju isto kao ovi".

"Mi smo mladosti Srbije oduzeli pravo na život"

"Ne znam šta bih rekao ljudima osim da idu na vakcinaciju i revakcinaciju i da se paze", kaže predsednik Vučić, ali dodaje da ne može da osuđuje ljude koji žele da žive normalan život.

"Mi smo mladosti Srbije oduzeli pravo na život - ne svojon krivicom. Ko je od nas sedeo kod kuće. Mene niko nije mogao da uhvati da u kuću uđem. Mi smo sad deci rekli sedite u kući, ne možete ništa. Jasno je da su veliki prenosioci, ali hajde da se stavimo u njihove cipele", objašnjava.

Sko bismo uspeli u tri dana da zaravnimo brojke- onda će početi da pada, ali "vakcina, vakcina, vakcina, vakcina, vakcina...", kaže. Najavljuje i da je vreme da se vakciniše.

"Ja sam želeo kinesku, ali primiću koju god mi kažu da uzmem", ističe.

Srbiju je sinoć stiglo još pola miliona kineske vakcine "Sinofarm"

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

U Srbiju je, inače, sinoć stiglo još pola miliona kineske vakcine "Sinofarm", koje je na aerodromu dočekao predsednik Vučić.

On je tom prilikom istakao da od sinoć Srbija ima 2.620.000 vakcina, a da je ugovoreno 13.350.000 ukupno.

Izrazio je zahvalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu, ali i pozvao sve da se vakcinišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: