Читај ми!

Srbija i Republika Srpska planiraju gradnju tri nove hidroelektrane

Ministri energetike Srbije i Republike Srpske saglasili su ubrzanu realizaciju zajedničkih energetskih projekata važnih za čitav region, gde ekonomske koristi treba da potisnu političke interese. U Republici Srpskoj očekuju da će uskoro sa Federcijom Bosne i Hercegovine prevazići administrativne zastoje za projekte gradnje tri hidroelektrane na Gornjoj Drini, koje razvijaju sa Srbijom.

Projekat "Gornja Drina" koji Srbija i Republika Srpska razvijaju predviđa gradnju hidroelktrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

Razvoj projekta koji donosi nove zelene kilovate struje usporila je grupa poslanika u bosansko - hrecegovačkom parlamentu, pokretanjem postupka pred Ustavnim sudom BiH osporavajući Republici Srpskoj da dodeli koncesiju za izgradnju iako, kažu, teritorijalno pokriva oblast budućih hidroelektrana.

"Oni smatraju da je to trebalo da radi Komisija za koncesije BiH. Samo da vam kažem da ta Komisija od dana kada je osnovana do danas nikada nije dodelila ni jednu koncesiju. U tom smislu cenim da će Ustavni sud biti pravičan i da neće blokirarti ekonomski razvoj i Bosne i Hercegovine i Srbije", navodi Petar Đokić, ministar energetike Republike Srpske.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ukazuje da je interes svih nas, interes energtske bezbednosti regiona, da učinimo sve što možemo da što pre počne izgradnja pomenutih hioidroelektrana na Gornjoj Drini.

"Tri su hidroelektrane u pitanju i kada se pogledaju sve studije izvodljivosti itekako su ekonomski opravdane. Kada je energtika u pitanju, ne razmišljamo i o tome koja je koja država. Mi moramo da se pobvezujemo. Mi ako se ne budemo povezali, mi ćemo biti izopšteni iz svih budućih konekcija i budućih proizvodnji", naglašava Mihajlovićeva.

A već ovog meseca biće i kokretnih poteza zajedničkih poslova u gasnom sektoru - na gasifikaciji Republike Srpske i pripremi perojekta gasovoda koji će se povezati na "Balkanski tok", investicije vredne 47 miliona evra.

"Očekujemo u narednih sedam dana potpisivanje zainteresovanih strrana, to znači gasne kompanije u Republici Srpskoj i Srbijagasa. Nakon toga Vlada Srbije donosi svoj zaključak i krećemo u obezbeđivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi tu konekciju i izgradili", dodaje ministarka Mihajlović.

Ministar Đokić dodaje da je tačka interkonekcije na području Mačve.

"Planirano je da se ovaj gasovod razvija duž trase autoputa od Kuzmina do Banjaluke odnosno Novog grada", dodaje Đokić.

Razmotrene su i aktivnosti oko gradnje novih dalekovoda koji su deo projekta "Transbalkanskog koridora" za prenos struje.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво