Paulo Souza (©Reuters)
Paulo Souza (©Reuters)

Souza saopštio prvi spisak: Poljaci sa 17-godišnjakom počinju borbu za Mundijal

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.03.21. | 20:35

U tekućem mesecu počinju i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, Poljska se nalazi u grupi sa Engleskom, Mađarskom, Albanijom, Andorom i San Marinom

Reprezentacija Poljske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinje 25. marta u Mađarskoj. Potom dočekuje Andoru tri dana kasnije, a poslednjeg dana marta putuje u Englesku. Selektor Paulo Souza je sastavio prvi spisak od kako je u januaru postavljen za selektora belo-crvenih, a na njemu se našlo i ime 17-godišnjeg fudbalera Pogonja Kacpera Kozlovskog.

Portugalski stručnjak je posle epizode u francuskom Bordou početkom godine po prvi put preuzeo ulogu selektora jedne seniorske selekcije. Prihvatio je poziv Poljske, koju će pokušati da odvede na Mundijal u Kataru (2022). Pre par dana je prisustvovao u i mečevima Kupa Poljske, kako bi se bolje upoznao sa igračima koji mu stoje na raspolaganju, a kao rezultat njegove posete mečevima između Leha i Rakova, kao i Legija i Pjasta, stigli su prvi pozivi državnog tima za 21- godišnjeg Bartoša Sliša iz Legije, kao i godinu dana mlađeg štopera Rakova Kamila Pijatkovskog.

Izabrane vesti

Nije tu kraj Souzinih iznenađenja, kako je na prvi spisak Portugalac uvrstio i 17-godišnjeg Kacpera Kozlovskog, 17-godišnjeg vezistu Pogonja iz Šćećina. Interesantano je da je talentovani fudbaler od Souzinog dolaska na mesto selektora odigrao tek dve utakmice i upisao svega 74 minuta. Procena je ipak da je odluka da se Kozlovski uvrsti na širi spisak samo signal mladom fudbaleru da nastavi sa vrednim radom, jer se na njega ozbiljno motri.

Spada vezista tima iz Šćećina u red najtalentovanijih poljskih fubalera, američki list Vorld Soker ga je uvrstio i na listu 100 najtalentovanijih fudbalera sveta, dok njegov potencijal nije promakao ni skautima Totenhema, koji su mu u svojim izveštajima dali najviše ocene.

Ostatak spiska čine uglavnom provereni igrači, sa kapitenskom trakom će Poljake u prvom kvalifikacionom prozoru predvoditi Robert Levandovski. Sjajne napadače ima Paulo Sousa na raspolaganju, uz Levu su pozive dobili i Arkadijuš Milik iz Marselja, Kšištof Pjontek iz Herte, kao i Karol Sviderski iz PAOK-a, pa se čini da neće puno prostora biti za 23-godišnjeg fudbalera Fortune iz Dizeldora Davida Kovnackog.

U veznom redu su iskusni Gžegož Krihovijak i Kamil Grosicki, Mateuš Klih iz Lidsa, Pjotr Zjelinski iz Napolija, bivši igrač Lestera Bartoš Kapustka (sada u Legiji).

Zadnju liniju predvode Jan Bednarek iz Sautemptona, Kamil Glik iz Beneventa, iskusni Maćej Ribus iz moskovske Lokomotive, pouzdani bek Sampdorije Bartoš Berešinski, kao i desni bek kijevskog Dinama Tomaš Kenđora.

Za mesto među stativama je konkurencija takođe paklena, Souza može da bira između Vojćeha Ščensnog, Lukaša Skorupskog, Bartolomeja Drongovskog i Lukaša Fabijanskog.


Golmani: Lukaš Fabijanski (Vest Hem), Vojčeh Ščensni (Juventus), Lukaš Skorupski (Bolonja), Bartolomej Drongovski (Fiorentina)

Odbrana: Kamil Glik (Benevento), Maćej Ribus (Lokomotiva M.), Bartoš Berešinski (Sampdorija), Jan Bednarek (Sautempton), Tomaš Kenđora (Dinamo Kijev), Arkadijuš Reca (Krotone), Sebastijan Valukevič (Kaljari), Pavel Davidovič (Verona), Mihal Helik (Barnsli), Kamil Pjatkovski (Rakov), Timoteuš Pukač (Leh)

Sredina: Kamil Grosicki (Vest Brom), Gžegož Krihovijak (Lokomotiva M.), Pjotr Zjelinski (Napoli), Mateuš Klih (Lids), Karol Lineti (Torino), Bartoš Kapustka (Legija), Sebastijan Šimanski (Dinamo M.), Kamil Jozvijak (Derbi), Jakob Moder (Brajton), Mihal Karbovnik (Brajton), Primžeslav Plančeta (Norič), Rafal Augustinjak (Ural), Sebastijal Kovalčik (Pogonj), Kacper Kozlovski (Pogonj), Bartoš Sliš (Legija)

Napad: Robert Levandovski (Bajern M.), Arkadijuš Milik (Marselj), Kšištof Pjontek (Herta), David Kovnacki (Fortuna D.), Karol Sviderski (PAOK)



tagovi

PoljskaPaulo SouzaRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara