Šta je ubica Čaba Der govorio o Vučiću: Svojim metodama hteo sam da olakšam borbu protiv kriminala

"Hvala Aleksandru Vučiću što štiti srpski narod, srpske interese i što se hrabro i odlučno bori protiv korupcije. Da smo imali Aleksandra Vučića devedesetih godina i početkom dvehiljaditih, sve bi bilo drugačije."
Šta je ubica Čaba Der govorio o Vučiću: Svojim metodama hteo sam da olakšam borbu protiv kriminala
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Ovo nije izjava nekog SNS funkcionera koji pokušava da se dodvori svom šefu, već su to reči višestrukog ubice Čabe Dera iz pisma nedavno dostavljenog Višem sudu u Beogradu pred kojim mu se u odsustvu sudi za ubistvo izvršeno na Banovom brdu u januaru 2019. godine, piše BIRN.
 
Imena Čabe Dera, koji u zatvoru u Mađarskoj čeka nastavak suđenja za ubistvo koje je počinio u Budimpešti jula 2018, i predsednika Aleksandra Vučića, preplitala su se nekoliko puta u poslednje vreme. Poslednji put bilo je to 19. novembra kada je Kurir napisao, a Vučić potvrdio, da je ranije tog dana Der u Budimpešti tamošnjoj policiji dao izjavu u kojoj je rekao da su mu dve mafijaške grupe ponudile novac da ubije Vučića.
 
Prethodno je Čaba Der 3. novembra na pripremnom ročištu za ubistvo koje je počinio u Budimpešti, od suda zatražio da pozove predsednika Vučića kao svedoka obrane, jer on ima tačan uvid u poslove srpske i bosanske mafije i "zna sve o svima". Sud će do januara i nastavka suđenja doneti odluku da li će Vučića pozvati za svedoka odbrane.
 
BIRN je kontaktirao pravosudne i policijske organe u Mađarskoj i Srbiji, kao i pravni tim Čabe Dera, kako bi se saznalo kada je i šta ubica Čaba Der zaista rekao o predsedniku Vučiću, ali i kakvi su mu bili motivi i zašto je njegova izjava plasirana baš kada je plasirana. Njegov advokat u Budimpešti Kristijan Guljaš kazao je da nema saznanja da je Der u novembru dao bilo kakvu izjavu mađarskoj policiji, kako je to objavio Kurir, a potvrdio Vučić. Ni drugi sagovornici BIRN-a nisu mogli da potvrde navedenu informaciju.
 
Tri dokumenta su stigla na uvid - zapisnik sa saslušanja u Budimpešti od 7. januara 2020, krivičnu prijavu napisanu 25. avgust 2020. i pismo dostavljeno Vrhovnom sudu u Beogradu 18. novembra 2020.
 
U ta tri dokumenta ovaj višestruki ubica sebe predstavlja kao Robina Huda koji je ubijajući ljude želeo da oslobodi Srbiju kriminalaca i kao čoveka koji je "svojim metodama hteo da olakša borbu protiv kriminala i nasilja". Navodi da je sprečio brojna ubistva policajaca i sudija, kao i kidnapovanje dece uglednih ljudi, uključujući i ćerku Đorđa Balaševića, Jovanu. Der za Vučića kaže da je "jedini čovek kome skroz veruje u Srbiji" i nudi se srpskim vlastima za saradnju.
 
"Ukoliko su srpski pravosudni organi voljni da sa mnom zaključe sporazum (…) izneo bih im sve detaljno", rekao je Der u januaru na saslušanju u Budimpešti.
 
Navodni atentat na Vučića pominje se u krivičnoj prijavi koju je Der napisao 25. avgusta 2020. U njoj Der piše kako je vođa barske kriminalne grupe Alan Kožar krajem 2018. godine od njega tražio da ubije Vučića i biznismena Milana Beka, ali da je on to odbio. U istoj prijavi Der piše da je imao saznanja da je jedan od vođa škaljarskoj klana Stevan Stamatović pripremao atentat na Vučića “što je i policija saznala”.
 
Te Derove navode teško je proveriti jer su i Kožar i Stamatović u trenutku kada je prijava pisana bili mrtvi – obojica su ubijena ranije ove godine.
 
Izvor BIRN-a upućen u ovaj sudski postupak kaže da ne bi trebalo pridavati previše pažnje parolama koje Čaba Der "prosipa o Vučićevoj borbi protiv organizovanog kriminala i svojoj ljubavi prema Srbiji, jer se vidi da se radi o manipulativnoj osobi koja je lišena empatije i koja pokušava da se dodvori vlasti". On naglašava da treba biti posebno oprezan u vezi sa informacijama da je neko od Dera tražio da izvrši atentat na predsednika, jer se radi o čoveku koji je "provaljen" za sva ubistva koja je počinio. Objašnjava i da "ozbiljne" ekipe organizovanog kriminala ne angažuju nekoga za koga će se plašiti da će odmah da ga uhapse i da će odmah da ih ocinkari.
 
Hvali vlast
 
Dana 7. januara 2020. Čaba Der saslušan je u Budimpešti po zamolnici Srbije za pravnu pomoć Višeg tužilaštva u Beogradu zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu u januaru 2019. godine. Osim Dera, za ovo krivično delo se kao saučesnik tereti Alen Cigler.
 
U iskazu koji je dao mađarskoj policiji, a u koji je BIRN imao uvid, Der je priznao ubistvo Markovića, rekavši da je to učinio jer mu je, navodno, život bio ugrožen. Policajci su pitali i da li je Markovićevo ubistvo počinio po nečijem nalogu i po čijem, kao i kakvu je protivuslugu za to tražio.
 
Der, međutim, nije hteo da otkriva detalje. Ponovio je da ubistvo ima veze sa pucnjavom na njega u stanu u Budimpešti, ali i dodao uslov pod kojim bi, navodno, bio spreman da progovori o pitanjima u vezi sa nalogodavcem zločina, otkrivši šta su njegove namere i očekivanja od srpskih vlasti u postupku za ubistvo Markovića.
 
"Ne bih sada da govorim o tome. Samo srpskim istražiteljima sam voljan da iznosim detalje. Ukoliko su srpski pravosudni organi voljni da sa mnom zaključe sporazum vezan za ovo krivično delo, izneo bih im sve detaljno".
 
Zatim je ovaj višestruki ubica, pričao o svojoj "nenasilnoj životnoj filozofiji", rekavši da nije imao nameru nikoga da ubije, ali da ga je situacija naterala na to. Kako je davanje iskaza odmicalo, tako je Der sve više pribegavao manipulativnoj retorici, dodelivši sebi ulogu Robina Huda, piše BIRN.
 
"Ja sam se bavio kriminalom, jer sam hteo kriminal i nasilje da umanjim u Srbiji…. U Srbiji je otprilike 20 godina neprestano pljačkan prosečan narod. Korumpirani političari su neprestano 20 godina pljačkali državu materijalno i ekonomski. Politički su totalno uništili državu. Ukrali su od prosečnog časnog i poštenog naroda više stotina hiljada evra. Ove političare sam želeo na civilizovan način da nagovorim da sav novac koji su ukrali, vrate sirotinji. Naravno, ja sam hteo da kontrolišem da sav novac što je ukraden da stvarno bude vraćen. Verovao sam da ja u Srbiji mogu promeniti život. Ako ja budem ogroman u Srbiji, život će biti bolji svima. Veća će da bude sigurnost, manje će da bude korupcije i kriminala. Imao sam veliku viziju i ciljeve i ambicije. Žao mi je što svoje ciljeve nisam uspeo da ostvarim. Jer verujem da bi država sa mnom bolje funkcionisala“, rekao je ovaj višestruki ubica.
 
Kazao je i da su za stanje u kom se država nalazi krivi tužilaštvo, sudije i korumpirani političari. Ipak, kako je rekao, ima i dobrih ljudi, koje je našao među funkcionerima aktuelne vlasti.
 
"Ima i dobrih ljudi - političara poput Aleksandra Vučića koji se odlučno bori protiv korupcije. Nela Kuburović, Zorana Mihajlović i Ivica Dačić su takve osobe da su časni i pošteni ljudi.  Svojim metodama sam hteo da olakšam borbu protiv kriminala i nasilja. Zato nisam hteo da me izruče Srbiji, jer jedini čovek kome skroz verujem u Srbiji je Aleksandar Vučić", zaključio je Čaba Der u svom iskazu pred mađarskim istražnim organima januara 2020.
 
Čitavu priču BIRN-a pročitajte na OVOM LINKU.
  • Živela Srbija

    06.03.2021 07:52
    Srbija je na pravom putu oporavka i napretka, što se dobro vidi .....čim je brane ovakve moralne gomade sa doživotne.
  • mirka

    06.03.2021 00:51
    Hahaha
    Lud j... zbunjenog
  • Ime*

    06.03.2021 00:11
    Džaba Čabar tvrdi pazar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.