05. mart  2021. 19.27  | Izvor: RTV (Milana Kvrgić)

Auto-otpad i šut naselio mesto nekadašnjeg igrališta

NOVI SAD -

Stanovnici novosadske ulice Mileta Jakšića pre nekoliko godina ostali su bez igrališta za decu, jer je na tom mestu napravljena centralna kuhinja Radosnog detinjstva. Pre pet godina kuhinja je zvanično izmeštena sa te lokacije, a na tom prostoru ostao je otpad. Konstantnim inicijativama stanovnici ulice žele da povrate sigurnu oazu, prvenstveno, za najmlađe.

video icon

Pamteći tobogane, klackalice, mali bazen i fudbalski teren na koje se pružao pogled sa njihovih terasa i na kojima su se bezbedno igrala deca, stanovnici ulice Mileta Jakšića u Novom Sadu danas gledaju u isti prostor sa razočarenjem. Auto-otpad i šut naselio je mesto nekadašnjeg igrališta, a, kako kažu, problem datira od pre skoro dve decenije.

otpad

"Pokrenuli smo peticiju, to Grad zna. I u svemu tome odgovor je bio da kada se reši problem centralne kuhinje Radosnog detinjstva da će biti to igralište dečije koje je bilo godinama, da će biti vraćeno u prvobitno stanje. Međutim, centralna kuhinja je napravljena i izmeštena, e sad na tom našem, nazovi, igralištu nalazi se otpad kamiona koji su za đubrište ili već nege za odstranjivanje", kaže Marica Rončević.

Aleksandra Lerinc, stanovnica ulice Mileta Jakšića, seća se igranja na nekadašnjem igralištu i ističe da bi ponovno adaptiranje tog prostora učinilo, prvenstveno, da deca budu daleko bezbednija.

"Ja sam majka troje dece maloletne, koja prosto u centru grada nemaju de da se igraju. Imam taj problem da mi deca stalno istrčavaju na put, iako je ulicama mala, ali je vrlo prometna. Poslednjih godina čak šta više nema čak ni parkinga. Tako da bih ja apelovala na nadležne u gradu da stvarno nešto učine i da to bude jedan deo gde će stvarno deca imati svoj neki svet i svoju neku oazu", kaže Aleksandra Lerinc.

Problem je i zdravstvene prirode, s obzirom na to da se na tom prostoru izgradila i trafo-stanica, ističu stanari.

"Moja terasa gleda na to, a zid od sobe gde mi starije dete spava je praktično na dva metra od trafo-stanice. Mislim na stranu to što je to zapušteno što deca nemaju gde da se igraju, moja se tu nisu ni igrala, igrala su se na ulici, ali sada mi je ovo zdravstveni problem zagađenja životne sredine", kaže Milana Milić Srdić.

Na inicijativu Radio-televizije Vojvodine, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije upoznala se sa problemom stanovnika ulice Mileta Jakšića i, kako saznajemo, naredne nedelje građani koji su pokrenuli inicijativu sastaće se sa načelnikom te uprave kako bi se u što kraćem roku ispunio njihov zahtev i rešio ovaj problem.

Sastanak je zakazan za ponedeljak u 10 časova, a stanovnici ulice gaje nadu da će se napokon rešiti problem.