Blez Matuidi (©AFP)
Blez Matuidi (©AFP)

Bekamov klub pod istragom zbog Matuidija

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.03.21. | 18:03

Prema pravilima MLS lige francuski fudbaler u Majamiju može da ima maksimalnu platu od 1.612.500 dolara

Kako je i zvanično obelodanjeno, MLS liga pokreće istragu povodom prelaska Bleza Matuidija u redove Inter Majamija minulog leta. Sumnja se da je klub sa Floride, koji je delom u vlasništvu Dejvida Bekama, platio francuskom reprezentativcu više novca od onog koji je predviđen ugovorom, kako bi zaobišao pravila i budžetska ograničenja.

Stigao je Matuidi u Majami iz Juventusa sredinom avgusta prošle godine, a klub iz Sjedinjenih Američkih Država nije morao da izdvaja novac za obeštećenje, kako je Francuz od Stare dame dobio čiste papire. Pravila u MLS nalažu da svaki tim može da potpiše tri igrača čiji ugovori ne moraju da ulaze u zvanični budžet kluba (kasnije nazvano Bekamovo pravilo). Očekivalo se da će osvajač Svetskog prvenstva iz 2018. godine zauzeti poslednje od pomenutih mesta, ali je klub uspeo da ga ostavi slobodnim (popunio ga je potom Gonzalo Iguain).

Izabrane vesti

Iskoristio je Inter "TAM" pravilo (Targeted Allocation Money), tačnije novac koji od lige može da dobije za igrača kojeg želi da angažuje i koji bi izvesno napravio razliku na terenu. Maksimalna plata za igrača koji je na taj način potpisan iznosi 1.612.500 dolara, što navodi da su tolika godišnja primanja bivšeg fudbalera Pari Sen Žermena na Floridi. Procena je da je u Juventusu zarađivao oko 3.500.000 evra po sezoni, što je oko 4.170.000 u američkoj valuti. Dakle, navodno je Matuidi pristao na više nego duplo manje novca pri prelasku u SAD.

Posumnjali su iz lige tako da Majami izdvaja i dodatan novac za platu francuskog fudbalera, pa je pokrenuta istraga.

"MLS je otvorila zvaničnu istragu povodom angažovanja Bleza Matuidija od strane Inter Majamija, konkretno se istražuje da li su prilikom potpisivanja igrača ispoštovane budžetske smernice. MLS se neće oglašavati do kompletiranja istrage".

Stigao je i odgovor sa Floride.

"Inter Majami je svestan današnjih izjava iz MLS i u potpunosti će učestvovati u procesu koji će liga sprovesti. Nemamo dalji komentar".

Navodno meta istrage nije tadašnji sportski direktor Inter Majamija Pol Mekdonou, koji je u međuvremenu promenio sredinu i sada tu ulogu obavlja u Atlanta junajtedu, navodi ESPN.



tagovi

Blez MatuidiInter MajamiDejvid Bekam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara