05. mart  2021. 17.41  | Izvor: Tanjug

Junajted medija preuzela list Danas

BEOGRAD -

Kompanija Junajted medija saopštila je danas da je postala novi vlasnik dnevnog lista i portala Danas.

Kako je navedeno, nakon odobrenja nadležnih regulatornih tela, kompaniji je odobreno preuzimanje Danasa, dnevnih novina koje izlaze od 1997. godine.

Ovo je prvo štampano izdanje iz Srbije koje će se naći u portfoliju kompanije Junajted medije u okviru koje posluje 45 televizija, od čega pet sa nacionalnom frekvencijom, 15 portala, kao i magazini i radio stanice.

"List Danas duže od dve decenije u Srbiji odoleva svim pritiscima i primer su kontinuiranog profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Izuzetno mi je drago što su postali deo kompanije Junajted medija u okviru koje u Srbiji već posluju televizije i portali N1 i Nova ", rekla je izvršna direktorka Junajted medije Aleksandra Subotić.

Ona je rekla da je, u teškim i izazovnim vremenima kao što je to danas slučaj, istinito i pravovremeno informisanje građana od ključne važnosti, što je, kako dodaje, osnovni motiv kojim se vode svi mediji Junajted grupe.

"Danas će i dalje biti ono na šta su građani navikli - list u kojem mogu pročitati najvažnije vesti, list koji pokreće teme, postavlja pitanja, analizira situaciju, otvara prostor za civilizovan dijalog, medij koji poštuje najviše standarde profesije i ne podleže senzacionalizmu", istakla je Subotić.

Rekla je da će nastaviti da neguju te vrednosti i razvijaju kako štampano izdanje, tako i sajt Danasa, i da će se potruditi da omoguće da tako kvalitetan sadržaj dođe do što šire čitalačke publike.

Subotić navodi da je za razvoj svakog društva od najvećeg značaja postojanje slobodnih medija.

Tvrdi da, sa druge strane, država svojim delovanjem ne podržava medijske slobode u Srbiji.

"Sa jedne strane, preko poslovanja državnog Telekoma pokušava se sprovođenje akcije gašenja nezavisnih medija, a sa druge otvaraju se novi mediji pod kontrolom vladajuće garniture. U takvom ambijentu, građanima je ograničen pristup vestima i istini i čini se još bitnije da sačuvamo slobodnu reč", tvrdi Subotić.

Dodaje da Danas može da "posluži kao primer svima kako se uprkos pretnjama, ucenama i pritiscima opstaje, ostaje dosledan istini, kako izgleda medijska kuća i novinari sa integritetom i kako se gradi i čuva kredibilitet dugi niz godina".

Kompanija Junajted medija, čije sedište je u Luksemburgu, godinama posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a nedavno se proširila na teritoriju Bugarske. Ukupno zapošljava 2.600 ljudi

U okviru kompanije u Srbiji posluju televizija i portal N1 , televizija Nova S , portal Nova.rs , Sport klub, Grand produkcija, dečije televizije Pikaboo i Vavoom , muzički kanal IDJ , Cinemania , Lov i ribolov i naučna televizija Brainz , navedeno je u saopštenju.