Društvo

Vrijedne donacije Japana Savezu slijepih RS i banjalučkoj školi

Vrijedne donacije Japana Savezu slijepih RS i banjalučkoj školi
Foto: N.N. | Vrijedne donacije Japana Savezu slijepih RS i banjalučkoj školi

BANJALUKA - Vlada Japana obezbijedila je grant sredstva u iznosu od 80.264 evra (oko 157.000 KM) za projekat opremanja Saveza slijepih Republike Srpske.

Svečana ceremonija potpisivanja grant ugovora održana je u utorak u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS u prisustvu resornog ministra Alena Šeranića, ambasadora Japana u BiH Makoto Ita i predsjednika Saveza slijepih RS (SS RS) Branka Suzića.

Odobrenim grantom omogućeno je opremanje sjedišta Saveza u Banjaluci sa tri Brajeva štampača i 10 redaka, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Dan kasnije, 3. marta, ambasador Ito prisustvovao je ceremoniji primopredaje za projekat obnove OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci, koja je održana u prostorijama škole. Zamjena školskih prozora, prozorskih okvira i vrata realizovana je u okviru Granta pomoći za temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP) u vrijednosti oko 120.000 KM, stoji u saopštenju Ambasade. 

Kako navode, direktor škole Miroslav Popržen zahvalio je Vladi Japana za pruženu podršku koja je omogućila poboljšanje bezbjednosti objekta, kao i unapređenje uslova za učenje i rad đaka. Zahvaljujući ovoj donaciji poboljšani su uslovi rada za oko 1.310 učenika, nastavnika i osoblja škole. 

U okviru programa GAGP, koji je započeo 1996. godine, Vlada Japana obezbijedila je više od 19 miliona evra donacija, a sredstva su utrošena za opremanje, izgradnju i rekonstrukciju objekata i aktivnosti deminiranja širom cijele BiH, navode iz Ambasade.

Dodaju da su ova ambasada i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci u srijedu održali Hibridni seminar "Uči od najboljih:

Ekološka rješenja za budućnost BiH", koji je otvorio ambasador Japana u BiH.

Prema njegovim riječima, Japan je pokrenuo Inicijativu za saradnju zapadnog Balkana u januaru 2018, čiji je cilj da podrži društveno-ekonomske reforme u zemljama zapadnog Balkana, uključujući BiH ka pristupanju EU, kao i da se olakša saradnja u regionu.

Na seminaru, kojem je prisustvovalo oko 90 studenata, stručnjaka, službenika i privrednika, kako uživo, tako i online, istaknuto je da je zagađenje vazduha ozbiljan problem u BiH u posljednje vrijeme, te su zbog toga održane prezentacije koje su pokazale iskustva Japana u rješavanju ovog ekološkog pitanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije