Capital.ba

Korona skresala profit banaka u Srpskoj

05.03.2021. / 16:56

– Nova banka jedina povećala dobit
– Addiko banka u minusu osam miliona KM
– Dobit Unicredit banke manja za 13,4 miliona KM

BANJALUKA – Pandemija korona virusa obrušila se i na bankarski sektor Republike Srpske pa je većina banaka imala znatno lošije rezultate nego godinu ranije.

dobit banaka

Foto: Biznis.ba

Najveći gubitak od osam miliona KM prikazala je Addiko banka, ali taj potez bi joj se kasnije mogao značajno isplatiti, jer je radikalno pristupila i izvršila velika rezervisanja za plasirane kredite.

U ovoj banci navode da su na iskazani gubitak u prošloj godini uticala povećana rezervisanja za rizične kredite.

„Uz veoma oprezan pristup rizicima, donijeli smo odluku da povećamo rezervisanja za kreditni rizik na 14,9 miliona KM, dok su u 2019. godini ta rezervisanja iznosila pola miliona KM“, navedeno je u pismu koje je Addiko banka uputila akcionarima.

Povećanje rezervisanja za kreditni rizik zabilježeno je, kažu, dijelom zbog kredita koji su bili pod moratorijumom tokom 2020. godine, a koji bi mogli postati problematični, ali primarno zbog negativnih kretanja makroekonomskih pokazatelja, prije svega BDP-a i stope zaposlenosti.

„Na ovo gledamo kao na jednokratnu rezervaciju, na koju smo se odlučili iz predostrožnosti, zbog potencijalnog negativnog uticaja pandemije Covid – 19, iako je ovakav pristup uslovio da poslovnu godinu, nakon knjiženja rezervisanja završimo sa gubitkom od osam miliona KM“, dodaje se u pismu akcionarima banke.

Ukupna aktiva banke iznosi 962 miliona KM, dok je na kraju prošle godine bila za milion i po veća.

Dobit Unicredit skoro prepolovljena

Daleko lošiji rezultat u prošloj u odnosu na 2019. godinu imala je i Unicredit banka Banjaluka koja je proteklih godina bila među najuspješnijim bankama u Srpskoj. Profit ove banke lani je iznosio 16,2 miliona KM, dok je godinu ranije bio 29,6 miliona KM.

Neto prihodi od kamata smanjeni su im za oko 2,8 miliona KM, a za približno toliko i neto prihodi od naknada i provizija. Ukupni operativni troškovi su im neznatno povećani dok su ti prihodi smanjeni za 5,4 miliona.

Pad dobiti imala je i MF banka i to za oko 1,6 miliona. Ova banka je prošlu godinu završila u plusu od 4,3 miliona KM, a 2019. u plusu od 5,9 miliona maraka.

Aktiva banke iznosila je 586,5 miliona maraka, dok je godinu ranije bila 529,8 miliona KM. Neto prihodi od kamata iznosili su 24 miliona i veći su za oko tri miliona u odnosu na godinu ranije.

U plusu je prošle godine bila i Sberbanka, ali, takođe, manjem nego godinu ranije. Neto dobit ove banke iznosila je 4,1 milion KM i za 2,9 miliona je manja nego godinu ranije.

Prva po rastu dobiti

Nova banka jedina je prošle godine imala rast dobiti za oko pola miliona KM. Novu banku je vodio Srđan Kondić, a od septembra prošle godine dolazi na čelo Addiko banke. Dobit Nove banke u 2020. godini iznosila je 12,6 miliona KM, a ukoliko se dodaju i dobici utvrđeni direktno u kapitalu dobit Nove banke iznosila je 14,8 miliona KM. Nova banka na kraju prošle godine zapošljavala 718 radnika, tri manje nego u 2019. Ukupna aktiva banke iznosila je 2,6 milijardi KM.

Manju dobit nego prošle godine imala je i NLB banka, a direktor banke i član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Radovan Bajić za CAPITAL kaže da je pad dobiti banaka bio očekivan s obzirom na pandemiju korona virusa i probleme koje je donijela preudzećima i građanima.

„Rezultat kod banaka je karakterističan po tome što efekti rezervacija ulaze u dobit, koje mogu biti privremene i nadamo se da povećanje rezervacija nije trajna posljedica pogoršanja bilansa. Bilansi su lošiji zbog toga što su uvedene privremene mjere po odluci Agencije za bankarstvo. Samim tim je bila lošija naplata i manji obim kreditiranja. Najvažnije je da su banke potpuno stabilne, likvidne i da imaju sposobnost daljeg kreditiranja“, kazao je Bajić.

Istakao je da je i NLB banka imala nešto manju dobit prošle godine, ali da su i dalje u plusu.

„U svakom slučaju to je vjerovatno jedan od najboljih rezultata u BiH“, naglasio je Bajić.

Smanjena je i dobit Komercijalne banke i to sa 2,3 miliona na 1,3 miliona KM.

CAPITAL je ranije objavio da su banke u Republici Srpskoj zabilježile drastičan pad profita u prošloj godini te da je na nivou sektora ostvarena neto dobit od 54,5 miliona КM, što je za 42 miliona КM ili čak 44 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Korona skresala profit banaka u Srpskoj

    1. analiza

      Ne bi bilo se da capital malo dopuni ovaj tekst sa gubitkom Nasa banka u 2020 godini, gdje je vidljiv pad poslovanja prihoda i veliki rast rashoda, i to najvise plata. pored ovoga moze se analizirati ogroman pad aktive Komercijalne banke i ogroman pad profita u 2020 godini, gdje samo nije doslo do pada plata Uprave

    2. Banja Luka

      mostarac je odletio

      • Slo

        Samo jos i slovenac da odleti, a uskoro ce

      • Bozo

        Ima njih još koji bi trebali da odlete sa raznih direktorskih i menadžerskih pozicija u Adiko banci.

    3. Goran

      Radnici u bankama stenju i trpe, članovi uprava se trude da to ne vide (i uspijevaju), napreduju podobni, a sposobnima se tovari još više posla te rade prekovremeno (a to se nigdje ne evidentira).