Zaev potvrdio da prve doze ruske vakcine stižu u nedelju 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da se očekuje da u nedelju u njegovu zemlju stigne prvih 3.000 doza ruske vakcine „sputnjik“ protiv kovida 19.

„U nedelju očekujemo 3.000 da stigne preko DHL. Ministar se organizuje sa ambasadorom da ih dočekaju i normalno, da budu puštene u promet. Ostalih 97.000 ostaje za sledeću nedelju i nedelju posle“, rekao je Zaev novinarima.

Premijer Severne Makedonije je najavio da će masovna imunizacija građana započeti u martu, kada je je osim „sputnjik“ vakcina, potvrđena i ispruka određenih količina vakcina naručenih od Fajzera i preko Kovaks mehanizma.

„Do kraja marta je potvrđeno 21.000 vakcina kupljenih od Fajzera. Iiz Kovaksa ima informacija da će do kraja prvog kvartala stići prve količine, verovatno negde između 20.000 i 30.000 doza. Radi se i na nabavci kineskih vakcina, а pojavljuju se i ponude Astrazeneke. Danas imam sastanak sa britanskim ambsadorom“,  rekao je Zaev.

Trenutno je u Severnoj Makedoniji u toku vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid centrima sa oko 8.000 doza vakcine koje su stigle kao donacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari