Dostupni linkovi

Agencija za lijekove BiH odobrila uvoz 108 hiljada AstraZeneca vakcina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je uvoz AstraZeneca vakcina protiv COVID-19, saopštili su iz Ministarstva Civilnih poslova BiH u petak, 5. marta.

„Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca cjepiva. Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je 'Hercegovina lijek' d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom“, navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova.

U Ministarstvu kažu da je Agencija izdala rješenja u skladu sa zakonskim članom u kome se, između ostalog, navodi da „ako Savjet ministara BiH proglasi vanredno stanje, na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta, Agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet, ako su takvi lijekovi neophodni za prevenciju, odnosno otklanjanje posljedica takvog stanja.“

U Ministarstvu civilnih poslova navode da su, nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti, priveli kraju sve procedure za nesmetanu isporuku vakcina za BiH.

Prethodno je Savjet ministara BiH 4. marta potpisao sporazume kojima su ispunjeni uslovi za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini iz COVAX mehanizma.

Prvi sporazum se odnosi na to da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) određivati koje će se vakcine nalaziti u COVAX sistemu, a drugi na oslobađanje odgovornosti Pfizera i AstraZenece za eventualne nuspojave prilikom primitka vakcina.

Razlog potpisivanja sporazuma je što je u novim zahtjevima američka kompanija Pfizer zahtijevala od BiH uspostavljanje odštetnog fonda, u slučaju odštetnih zahtjeva u građanskim parnicama zbog eventualnih komplikacija uzrokovanih Pfizer-BioNtech vakcinom.

Još nije poznato koliko će novca biti potrebno izdvojiti u odštetni fond.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI), a cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Ugovor sa COVAX-om za nabavku 153.600 doza vakcina AstraZeneca i 23.000 doza vakcina Pfizer-BioNtech, BiH je potpisala u septembru 2020. godine i u tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

No, prema posljednjem saopštenju alijanse GAVI, BiH bi do kraja maja, umjesto februara, trebala dobiti 108.000 AstraZeneca i 23.400 Pfizer vakcina, ukoliko se ispoštuju naknadno postavljeni uslovi.

Kroz COVAX mehanizam do sada su vakcine dobile Indija, Gana i Obala Slonovače, dok se tokom sedmice očekuje doprema u još nekoliko zemalja, saopštila je 2. marta alijansa GAVI.

U BiH je 5. marta registrovano 621 novozaraženo lice, a 28 osoba kod kojih je potvrđen korona virus je preminulo.

XS
SM
MD
LG