Srbija Vesti

Samo poslanici mogu uvesti vanredno stanje: Da li će ih Vučić „zamoliti“ da to i izglasaju?

Nakon prošlogodišnjeg varednog stanja koje je protivustavno uveo predsednik Aleksandar Vučić zbog prekida zasedanja Skupštine, ovoga puta poslanici se ne mogu izbeći. Oni i dalje redovno zasedaju u svom carstvu jednoumlja, svađajući se sa nevidljivim političkim protivnicima odlučuju o zakonskim rešenjima svih građana Srbije.

Oni će morati da donesu odluku o eventiualnom novom uvođenju varednog stanja o kojem se priča, a može se čuti mišljenje da za takvom odlukom nema potrebe jer je dovoljno primeniti Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Vanredno stanje može da uvede samo Skupština Srbije. Ona situacija od prošle godine je jedina takva u svetu da samo u Srbiji Skupština nije mogla da zaseda, pa je vanredno stanje uvedeno mimo zakonske procedure. Sada se Skupština ne može izbeći, jer redovno zaseda, dakle može da uvede vanredno stanje, ali samo ako za to postoje uslovi. A vidimo da uslovi nisu ispunjeni. Vanredno stanje zagovara medicinski deo Kriznog štaba, jer to tobože nema alternativu – rekao je nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On je uputio oštru kritiku na račun Kriznog štaba i doktora Kona.

– Tako je doktor Kon prošlog puta rekao da se javne nabavke za neophodnu medicinsku opremu ne bi mogle sprovesti da nije uvedeno vanredno stanje, što je potpuna besmislica i pokazuje da članovi Kriznog štaba nisu ni pročitali Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Taj zakon podrazumeva mogućnosti ograničavanja slobode kretanja, okupljanja, putovanja, uvoza robe bez uvođenja vanrednog stanja i bez kršenja drugih ljudskih prava koja nemaju veze sa epidemijom – izjavio je Šabić za Nova.rs.

Šabić kaže da se u Srbiji zna ko donosi odluke, te da ukoliko predsednik odluči šta će se dešavati u narednom periodu, onda ni Ustavni sud nema pravo na mišljenje.

– Dovoljno je samo da zamoli poslanike i oni će to izglasati. A mi zaštitu od takvih odluka nemamo. Pa setimo se samo kako Ustavni sud nije reagovao na držanje 2,5 miliona penzionera  u kućnom pritvoru. A tad su epidemiološki uslovi bili daleko blaži nego sad – zaključio je Šabić.

Kisić Tepavčević balansira: Vanredno stanje nije jedino rešenje

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link