Dostupni linkovi

U BiH 28 preminulih, 621 novi slučaj korona virusa 


Prvo drive-in testiranje na korona virus u Sarajevu, 17. februar
Prvo drive-in testiranje na korona virus u Sarajevu, 17. februar

U protekla 24 časa u Bosni i Hercegovini (BiH) je preminulo 28 osoba koje su bile zaražene korona virusom, saopšteno je 5.marta. Prema podacima entitetskih institucija, bilježi se više od 600 novih slučajeva zaraze među oko tri hiljade testiranih uzoraka.

Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija BiH prijavljeno je 20 novih smrtnih ishoda. U posljednja 24 časa virus korona u tom entitetu potvrđen je kod više od 400 osoba.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 462.555 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 87.769 osoba. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.772”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ističe se i da je u Federaciji BiH trenutno aktivno više od 6 i po hiljada slučajeva zaraze korona virusom, te da je u protekla 24 sata oporavljeno 213 pacijenata.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj (RS), u pоsljеdnja 24 sata, virus SARS-CoV-2 potvrđen je kоd 176 osoba. Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva.

“Radi se o osobama srednje i starije životne dobi iz Trebinja (dvije osobe), Istočne Ilidže, Pala, Ugljevika, Zvornika i Modriče”, saopšteno je iz Instituta.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom godišnjice od zabilježenog prvog slučaja zaraze korona virusom, predstavnici zdravstvenih institucija upozorili su pogoršanje epidemiološke situacije.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Vlado Đajić rekao je da je protekla godina borbe sa virusom korona u toj zdravstvenoj ustanovi bila teška, da je pregledano oko 20.000 pacijenata, oko 5.000 ih je hospitalizovano, dok je oko 1.000 zahtijevalo terapiju kiseonikom.

"Preporučujem građanima da zbog zabrinjavajuće situacije u narednih desetak dana nose maske i u svojim kućama, a pogotovo u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično, jer postoji opasnost da se virus dodatno proširi", upozorio je Đajić.

Do sada je u RS potvrđeno više od 44 hiljade slučajeva zaraze virusom korona, a preminulo je ukupno 2.277 osoba kod kojih je potvrđen virus.

Na liječenju u bolnicama je blizu 600 pacijenata, a pod zdravstvenim nadzorom u RS se nalazi više od 4 hiljade osoba.

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 časa registrovana su 22 nova slučaja zaraze virusom korona. Preminula je jedna muška osoba.

XS
SM
MD
LG