05. mart  2021. 12.59  | Izvor: RTV (Đuro Vukelić)

Cene goriva u narednom periodu (AUDIO)

NOVI SAD -

Litar benzina u maloprodaji poskupeo je u poslednja četiri meseca za više od deset dinara, delom i sezonski, zbog povećanja akciza. Šta je još uticalo na poskupljenje naftnih derivata i može li se očekivati da će cene goriva zaustaviti rast? O tome, za RNS Đuro Vukelić.

audio icon

Talas poskupljenja goriva na benzinskim stanicama, od 50 para dnevno, zaustavio se na ceni benzina od oko 145 dinara i 40 para (4.03). Litar bezolovnog bio je 23. novembra, za 13 dinara jeftiniji.

nis, benzinska, pumpa, gorivo, benzin, dizel, 3

U tom periodu od tri i po meseca, dizel gorivo je poskupelo za 14 dinara na 152 dinara 90 para. Naše anketirane vozače poskupljenje nije preterano iznenadilo, a potrošačke navike, u to ne treba sumnjati, prilagodiće potrebama i dubini džepa.

Kovidom usporena kretanja stanovništva gotovo da su izbrisala običaj vozača iz pograničnih delova Srbije da jeftinije gorivo sipaju s druge strane granice. Smanjen je, međutim i tranzit kroz našu zemlju i prodaja naftnih derivata u Srbiji smanjena je lane za oko sedam odsto.

"I koliko se poskupljenju ne raduju vozači, ono nije u interesu ni trgovcima derivata u maloprodaji", objašnjava osnivač kompanije „ Radun AVIA“ , Jelena Radun.

Proizvođači, odnosno prerađivači nafte će, dakako, razlog za poskupljenje potražiti u globalnim kretanjima.

"Globalno, Srbija je malo, od uvoza nafte zavisno tržište, i svako pomeranje na berzama itekako osetimo", objašnjava savetnik za energetiku u PKS, Ljubinko Savić.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije napominju da je cena sirove nafte brent, od kraja oktobra do sredine februara povećana za 72 odsto, na gotovo 65 dolara za barel. I kada tome pridodamo 70-ak para akcize po litru derivata uvećanih za PDV , dobijemo brojke sa svetlećih panoa na benzinskim stanicama.

Odgovor na pitanje kako do jeftinijeg goriva na pumpama najčešće se zasniva na tome da se država odrekne dela prihoda, koji čine oko 60 odsto maloprodajne cene goriva. Malo je izvesno da će se to dogoditi, nešto neizvesnije jeste da će se cene derivata bitnije promeniti u naredne dve ili tri nedelje, procenjuju naši sagovornici.

Jelena Radun ne očekuje pojeftinjenje, ali ni strmoglav rast.

Procenu da će cene mirovati u naredne dve do tri nedelje Ljubinko Savić zasniva na odnosu ponude i tražnje na svetskom tržištu.

Koliko će na rast cena derivata uticati oporavak velikih ekonomija i povećana tražnja za sirovom naftom, toliko će i poskupljenje derivata uticati na rast troškova proizvodnje i usluga. Na državi je da, ojačanim subvencijama, ublaži udar na najosetljivije grane poput poljoprivrede ili saobraćaja.

Tagovi
Srodne vesti