Novi udar Pekinga na Hongkong: Izborni komitet će predlagati sve kandidate za poslanike 1Foto: Beta/AP/Kin Cheung)

Izborni komitet koji bira lidera Hongkonga, naklonjen Pekingu, od sada će birati i neke članove parlamenta te autonomne kineske teritorije i predlagati sve kandidate za poslanike, objavio je danas visoki zvaničnik Kine Vang Čen.

Odluka je deo napora vlade u Pekingu da znatno poveća kontrolu nad političkim procesima u Hongkongu, gde je prodemokratski pokret ojačao prethodnih godina.

Vang, potpredsednik stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, zakonodavnog tela Kine, rekao je da je Izborni komitet dobio novu funkciju, „da bira relativno veliki deo“ parlamenta Hongkonga i da „direktno učestvuje u predlaganju svih kandidata“ za poslanike.

Činjenica da će Izborni komitet nominovati sve kandidate za parlament Hongkonga znači da bi opozicioni političari mogli da budu sprečeni da učestvuju na izborima.

Polovinu od 70 članova parlamenta Hongkonga sada direktno biraju birači, a drugu polovinu profesionalna udruženja i interesne grupe iz oblasti kao što su osiguranje, inženjerstvo i poljoprivreda.

Vang je naveo i da će biti promenjeni i veličina, sastav i metod formiranja samog Izbornog komiteta i da će to telo i dalje birati šefa vlade Hongkonga.

Dodao je da su „rupe i nedostaci“ u izbornom sistemu Hongkonga doveli do podrivanja stabilnosti u Hongkongu od „antikineskih snaga“ i ugrožavanja državnog suvereniteta i bezbednosnih i razvojnih interesa.

U Hongkongu duže od godinu i po dana deluje snažan prodemokratski pokret protiv lokalne vlasti, lojalne vladi u Pekingu, koji se bori za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda garantovanih toj teritoriji 1997. godine, kada ju je Velika Britanija vratila Kini.

Hongkong je tada dobio specijalan status, pošto je Peking prihvatio princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina posle njenog vraćanja u sastav Kine, odnosno do 2047.

Nakon višemesečnih masovnih protesta koji su izbili u julu 2019. godine, Peking je juna prošle godine usvojio strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong koji mnogi vide kao napuštanje principa „jedna zemlja, dva sistema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari