Društvo

Zbog kršenja mjera u Srpskoj izrečeno 59.000 KM kazni

Zbog kršenja mjera u Srpskoj izrečeno 59.000 KM kazni
Foto: Ilustracija | Zbog kršenja mjera u Srpskoj izrečeno 59.000 KM kazni

BANJALUKA - Zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS, u okviru akcije koja je izvršena sinoć na području cijele Republike Srpske izrečene su kazne u iznosu od 59.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena i mjera zabrane rada, saopštio je Inspektorat RS.

U saopštenju se dodaje da je izvršeno 618 kontrola, od čega su u 49 slučajeva utvrđene nepravilnosti. 

Inspektorat podsjeća da je Republički štab za vanredne situacije juče donio novi Zakljičak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, koji se odnosi na period do 11. marta. Svi poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost obavezni su da se pridržavaju mjera propisanih Zaključkom, kao i sami građani u svom kretanju i ponašanju.  

"Imajući u vidu veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, nadležni kontrolni organi nastavljaju sa intenzivnim kontrolama sa svim raspoloživim kapacitetima. Pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snosiće posljedice u skladu sa zakonom", precisirali su u saopštenju.

Inspektorat podsjeća daje Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice ili preduzetnika ako ne sprovodi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupaljanja u većim grupama, ograničenja radnog vremena, odnosno ne sprovodi druge vanredne mjere u radnoj sredini čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti. Takođe, za ovaj prekršaj novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije