Dostupni linkovi

Dvodnevna žalost u delu Hercegovine zbog smrti vladike Atanasija


Manastir Tvrdoš u kojem će biti sahranjen umirovljeni vladika Atanasije, arhivska fotografija
Manastir Tvrdoš u kojem će biti sahranjen umirovljeni vladika Atanasije, arhivska fotografija

U delu opština u Hercegovini, u bh. entitetu Republika Srpska, proglašena je dvodnevna žalost zbog smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

Dani žalosti su petak, 5. mart i subota, 6. mart, saopštio je Savez opština i gradova Istočne Hercegovine. Savez okuplja pet opština (Nevesinje, Gacko, Ljubinje, Berkovići i Istočni Mostar) i Grad Trebinje na području Hercegovine koje se nalaze u enitetu Republika Srpska.

“Cijela Hercegovina tuguje jer je nakon skoro tri decenije izgubila duhovnog pastira koji nas je neizmjerno volio i čuvao. Hvala mu što je s Hercegovcima bio u najtežim vremenima, tješio i hrabrio, brinuo i okrepljivao, s narodom dijelio radost i tugu", navodi se u saopštenju Saveza.

Tokom dvodnevne žalosti, ističe se u saopštenju, na svim institucijama i ustanovama zastave će biti na pola koplja, a kulturne manifestacije će biti prilagođene danu žalosti.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je 4. marta u bolnici u Trebinju (krajnji jug Bosne i Hercegovine), gdje se liječio od korona virusa.

U Sabornom hramu u Trebinju je 5. marta izloženo tijelo umirovljenog episkopa, a brojni vjernici došli su da se poklone njegovom odru.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika diseldorfski i sve Njemačke Grigorije služili su Svetu zaupokojenu litugiju.

Episkop Atanasije Jevtić, rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju u Srbiji, 1938. godine. Prije dolaska u Hercegovinu bio je episkop banatski. Izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog 1992. godine, na početku rata u Bosni i Hercegovini.

Zbog teške povrede je 1998. godine zamolio da bude umirovljen, a godinu dana kasnije je na njegovo mesto izabran episkop Grigorije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije biće sahranjen u subotu 6. marta na groblju manastira Tvrdoš.

XS
SM
MD
LG