05. mart  2021. 11.46  →  12.12 | Izvor: Tanjug

Čaba Der osuđen u Mađarskoj na doživotni zatvor

BUDIMPEŠTA -

Osuđivani prestupnik Čaba Der osuđen je u Mađarskoj na doživotni zatvor, javljaju beogradski mediji.

Der se u Srbiji tereti za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine i sudi mu se u odsustvu, jer je nakon hapšenja izručen Mađarskoj gde se teretio za ubistvo tamošnjeg privrednika.

Der je osuđen u Budimpešti na doživotni zatvor zbog dva ubistva izvršena u Budimpešti i Amsterdamu, potvrdio je Tanjugu njegov beogradski advokat Milan Drača.

U pitanju su ubistvo Lasla V. u Budimpešti i u Amsterdamu hrvatskog državljanina Ivana Serdušića.

"Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe", napomenuo je Derov advokat.

Prvo ubistvo u Bumpešti on je najpre priznao pa kasnije povukao priznanje, dok je ubistvo u Holandiji priznao.

"Što se tiče mađarskog privrednika, njegovoj ćerki je nedavno pomogao sa milion forinti jer se sažalio na njenu životnu situaciju", kaže Derov branilac.

Der je uhapšen u Pragu 1. marta 2019. godine, a pored Srbije koja ga je tražila zbog ubistva Nebojše Markovića, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula te godine.

Der se u Srbiji tereti za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine i sudi mu se u odsustvu jer je nakon hapšenja u Pragu izručen Mađarskoj gde se teretio za ubistvo.

U Višem sudu u Beogradu u februaru je počelo suđenje za ubistvo Markovića gde se Der tereti za saizvršilaštvo sa Alenom Ciglerom, koji je na suđenju detaljno izneo odbranu, tvrdeći da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda izvršio ubistvo i uvukao ga u teško krivično delo.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj.

Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Prema pisanju medija, njihova meta je zapravo bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici nakon što je u sred dana upucan u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu.

Šarac je ispitan ranije kao svedok u istrazi, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić koji je nedavno uhapšen u Budvi, zbog sumnje da je planirao ubistvo.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva Branislava Jelačića 2004. godine.

Tagovi
Srodne vesti