05. mart  2021. 11.21  | Izvor: RTV (Tanja Krunić)

Velika pomoć volontera tokom vakcinacije u Zrenjaninu

ZRENJANIN -

Veliku pomoć medicinskom osoblju u procesu vakcinacije, u Zrenjaninu pružaju volonteri Crvenog krsta, učenici završne godine Srednje medicinske škole, kao i zaposleni u hali "Medison" gde je, pored stare Specijalističke, punkt za vakcinaciju. Tokom današnjeg dana vršena je revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom.

Od početka vakcinacije u Zrenjaninu je utrošeno 18.316 doza vakcina.

"Od toga "Sinofarmom" je vakcinisano 13.398 građana, prvom dozom 7.654, a drugom, 5.744, "Fajzer" vakcinu primilo je 1.728 građana, "AstraZeneka", 1.143, dok je "Sputnjik" vakcinom vakcinisano 2.093 naših sugrađana", kaže dr Gordana Đurić, koordinatorka za masovnu imunizaciju ispred Kriznog štaba Grada Zrenjanina.

vakcinacija, zrenjanin, volonteri

Petak je dan i za revakcinaciju "Sinofarm" vakcinom, a na spisku je 284 građana. Nakon revakcine građani ovde odmah dobijaju i potvrdu o vakcinaciji. Pored medicinskog osoblja Doma zdravlja, ovde su i njihove kolege iz Bolnice i Banje "Rusanda", a u sprovođenju procedure pomažu i volonteri Crvenog krsta i učenici četvrte godine Srednje medicinske škole.

"Naši volonteri su svakodnevno angažovani tokom vakcinacije i revakcinacije, uključujući i vikende, neradne dane, praznike. Od početka vakcinacije aktivno je 36 volontera, na dnevnom nivou smenjuje se od osam do deset, a raspoređeni smo tri grupe", kaže Marijana Nikolić, predsednica Omladinske terenske jedinice.

"Bitno je napomenuti da su svi volonteri Crvenog krsta veoma edukovani za posao koji trenutno rade, pre svega ovoga imali smo sastanak sa volonterima i edukaciju da bi znali kako se ponašati i šta treba raditi, kao prvo u vanrednoj situaciji, kao dugo u ovoj situaciji koja je svima nama nepoznata".

Prema rečima doktorke Đurić, u zavisnosti od toga da li se radi o prima dozi ili revakcini u prethodnom periodu bilo je dana kada je vakcine dobilo i preko 700 građana. Pored Hale Medison punkt za vakcinaciju je i u zgradi stare Specijalističke.

Tagovi