05. mart  2021. 11.06  | Izvor: Tanjug

Pašalić: Razgovarao sam sa svim pritvorenicima, između ostalih i sa Aleksićem

BEOGRAD -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je u okviru redovne posete Okružnom zatvoru u Beogradu, razgovarao i sa učiteljem glume Miroslavom Aleksićem o uslovima u pritvoru.

"Razgovarali smo sa pritvorenicima, a između ostalih i sa Aleksićem o uslovima u pritvoru, jer pritvorenici provode u ćeliji 23 sata dnevno i imaju pravo jedan sat na šetnju", rekao je Pašalić za TV K1.

pasalic

On je pojasnio da je u nadležnosti Zaštitnika građana da proveri kakav tretman imaju pritvorenici što se tiče zdravstvene zaštite, kako su tretirani, kako se leče, da li imaju dovoljno lekarske nege, da li imaju lekove.

"Zaštitnik građana, dok sam ja u mandatu, je ozbiljna institucija i bez ikakvih animoziteta baviće se licima koja spadaju u našu nadležnost, a to su i lica lišena slobode. Nije primarna poseta u Okružnom zatvoru bila Aleksiću", napomenuo je on.

Pašalić ne vidi ništa loše u tome što je posetio Miroslava Aleksića i razgovarao sa njim i ponavlja da je to posao Zaštitnika građana da razgovara sa pritvorenicima.

Navodi da je Aleksićem pričao u uslovima u zatvorskoj jedinici, da se on nije žalio na uslove u pritvoru, ali je insistirao da mu se omogući da ima češće lekarske nadzore, s obzirom na njegove bolesti.

"Razgovarao sam sa još jednim pritvorenik koji je imao značajne pritužbe na boravak u pritvoru, a odnose se na tretman - pisma, pošiljke", rekao je on.

Pašalić je dodao da je Ministarstvo prosvete prihvatilo da će škole glume, baleta, sporta (sve vannastavne aktivnosti) kontrolisati prosvetna inspekcija kao i državne škole.

"Privatne škole se, takođe, bave obrazovanjem i vaspitanjem dece i da to mora biti u domenu kontrole prosvetne inspekcije. Ovaj slučaj je pokrenuo lavinu", rekao je on.

Napominje da je inicirao da se promeni i oporezivanje privatnih škola.

Srodne vesti