Dostupni linkovi

Belorusija od Litvanije traži izručenje Lukašenkove protivnice


Svetlana Tihanovskaja u nedavnoj poseti Finskoj, 1. mart 2021.
Svetlana Tihanovskaja u nedavnoj poseti Finskoj, 1. mart 2021.

Belorusija je zatražila izručenje opozicione liderke Svetlane Tikhanovskaje koja se nalazi u egzilu u Litvaniji.

Tihanovskaja, koja je izazvala autokratu Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, u članici Evropske unije Litvaniji boravi nakon zaoštravanja demonstracija protiv Lukašenka na koje je vlast odgovorila represijom.

Višemesečni protesti u Belorusiji počeli su nakon predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je Lukašenko proglasio pobedu, što opozicija odbacuje uz tvrdnju da je Lukašenko namestio izborni rezultat.

Belorusko tužilaštvo je saopštilo 5. marta da je zatražilo da Litvanija izruči Tihanovskaju „kako bi se suočila sa krivičnim gonjenjem za zločine protiv vladajućeg poretka, javne bezbednosti i države“.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis odgovorio je da je njegova zemlja „bila i biće ciglani zid iza kojeg će utočište naći sve demokratske snage koje progone režimi“.

„Beloruskom režimu možemo reći samo jedno: prvo se pakao mora zamrznuti, pa da razmotrimo vaše zahteve“, rekao je.

U objavi na Tviteru, Tihanovskaja se zahvalila Landsbergisu i navela da se litvanski ministar spoljnih poslova „ne samo usprotivio Lukašenkovom režimu, već je i poslao jasnu poruku da Litvanija snažno podržava Beloruse“.

Beloruski istražitelji su ranije ove nedelje rekli da je Tihanovskaja, koja se na izborima kandidovala umesto svog uhapšenog supruga, planirala da sa saradnicima podstakne nerede i zauzme vladine zgrade u gradu Gomelju. Tikhanovskaja je to demantovala.

Lukašenko je mesecima pod pritiskom da podnese ostavku nakon tvrdnji da je lažirao pobedu na izborima 9. avgusta, a Tihanovskaja tvrdi da je ona pobednica izbora.

Beloruske snage bezbednosti su hapsile hiljade demonstranata na antivladinim protestima koji traju od avgusta, a zabeležena su i policijska premlaćivanja demonstranata.

Tihanovskaja je pozvala Evropsku uniju da zauzme oštriji stav prema Lukašenkovom režimu.

EU, čiji je stav da su izbori kojima je produbljena 26-godišnja autoritarna vladavina Lukašenka namešteni, uvela je sankcije Belorusiji kao odgovor na nasilnu represiju nad mirnim demonstrantima, opozicijom i medijima.

XS
SM
MD
LG