Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 5. 3. 2021.

| Društvo

Dve godine od početka rekonstrukcije pruge sa koje su ispadale cisterne, nadležni kažu da radove privode kraju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Rekonstrukcija-zeleznice-3-decembar-2019-foto-A-Kostic
Planirano da sve bude završeno u junu; foto: A.Kostić

Pruga između Niša i Zaječara sa koje su ispadale cisterne sa opasnim materijama, zatvorena je za saobraćaj već dve godine, koliko traje rekonstrukcija, a u preduzeću Infrastrukture železnice kažu da radove privode kraju i da bi u junu trebalo da završe sve. Ipak, taj rok je duži od ranije planiranog, a kažu da je razlog za kašnjenje uslovila pandemija, zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont.

Zvanično je februara 2019. godine zatvoren železnički saobraćaj na pruzi Niš - Zaječar, jer su cisterne sa opasnim materijama ispadale iz šina, meštani Jasenovika evakuisani, pa procenjeno da je pruga nebezbedna. Rekonstrukcija-pruge4-foto-JV Pre dve godine počela rekonstrukcija, kažu da kasne zbog pandemije; foto: JV

Rekonstrukcija 108 km pruge zvanično je počela par meseci kasnije, a do kraja te godine trećina "opasne" deonice je obnovljena. Ipak, nije sve završeno u roku, koji je prvo bio avgust prošle godine. U Infrastrukturi železnice kažu da su radovi sada u završnoj fazi, a objašnjavaju i zašto kasne.

Na završetak radova na rekonstrukciji uticala je u proteklih godinu dana aktuelna epidemiološka situacija i pandemija virusa Kovid 19, koji su, pored ostalog, prouzrokovali i probleme sa nedostatkom potrebnog materijala za remont, prvenstveno kada je o tucaniku reč. Dakle, na završetak rekonstrukcije pruge Niš – Zaječar, najviše utiče obezbeđivanje količina tucanika potrebnih za remont. U ovom trenutku, za završetak radova potrebno je još oko 30 hiljada kubika tucanika - pojašnjavaju.

Rekonstrukcija-pruge2-foto-JV Rekonstrukcija pri kraju, saobraćaj i dalje zatvoren; foto: JV Kažu da bi, kako je i najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović - rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar trebalo da bude završena u junu ove godine.

Trenutno radove na deonici Matejevac - Knjaževac završavaju preduzeća ZGOP Novi Sad i Saobraćajni institut CIP, navode u Infrastrukturi železnice, dok njihove stručne službe od Knjaževca do Zaječara u sopstvenoj režiji rade zamenu pragova i ojačavanje kolosečne rešetke.


A šta su sve uradili za dve godine i šta je ostalo?

Ova deonica pruge koju rekonstruišu je počela da se koristi još 1922. godine i iz preduzeća su već naglašavali da je pre 6 decenija poslednji put obnovljena, a brzina vozova je zato bila ograničena na svega 10 do 20 km na sat. Rekonstrukcija-zeleznice-8-decembar-2019-foto-A-Kostic Ova deonica poslednji put obnovljena pre 6 decenija; foto: A. Kostić

Međutim, kompletnu rekonstrukciju koju sada privode kraju su inicirali meštani Jasenovika, sela pored pruge u čijoj blizini su čak 4 puta ispadale cisterne sa opasnim materijama.

Tek tada su nadležni odlučili da je vreme da je saniraju, a u Infrastrukturi železnice kažu da je za ove dve godine oko 95 % radova od Matejevca do Svrljiga već završeno.

Na deonici od Svrljiga do Knjaževca čeka se da na gradilište stigne nedostajuća količina tucanika (oko 30 hiljada kubika), nakon čega bi se i na ovoj deonici pristupilo finalnim radovima, koji obuhvataju regulisanje koloseka, montažu kapa protiv bočnog pomeranja, varenje i ostale neophodne završne poslove - navode u preduzeću.

Takođe ističu da je na ovoj deonici završeno 26 putnih prelaza, a preostalo je da se uradi još jedan. Od Svrljiga do Knjaževca su, dodaju, od ugovorenih 16 do sada završena 4 putna prelaza. Rekonstrukcija-zeleznice-11-decembar-2019-foto-A-Kostic Do Svrljiga 95 % posla završili; foto: A. Kostić

Od početka radova do kraja februara je na pruzi od Matejevca do Zaječara ukupno postavljeno 59.544 m novog koloseka, navode u preduzeću, od čega 52.663 m pružnog koloseka otvorene pruge i 6.881 m staničnih koloseka.

Rekonstrukcijom deonice Matejevac - Knjaževac obuhvaćen je remont ukupno 56.827 metara otvorene pruge i 3.305 metara sporednih staničnih koloseka, što ukupno iznosi 60.132 metra pruge - dodaju.

U Infrastrukturi železnice navode i da su uredili 36 tunela od Niša do Knjaževca, dužine 5.525 metara, kao i 18 čeličnih mostova i 18 propusta na ovoj pruzi ukupne dužine oko 424 metra, koji su podrazumevali rekonstrukciju i neophodnu zamenu pragova, dok je nova kolosečna rešetka na zastornoj prizmi postavljena na 19 betonskih mostova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Ilic

    13:48 // 10. 3. 2022.

    Zivim u Svajcarskoj gde kroz mnogo vece gradove od Nisa pruge prolaze kroz grad. Zaobilaznice se grade za teretne vozove, a pruga korz grad ostaje zbog putnicke stanice u centru i prigradske zeleznice. Izmestanje pruge iz centra Nisa je najveca glupost koja je smisljena u istoriji postojanja grada Nisa! Vi u Srbiji nemate kulturu putovanja vozom jer su vas ucili da su auto i autobus bolje resenje.

  • Mirjana Vujic

    12:18 // 18. 4. 2021.

    A pruga Zajecar Paracin ???
    Pruga postoji, samo je zarasla u korov, a potrebno je i renoviranje, jer ce ljudi putovati i u tom smeru...

    • Ivan Zarev

      11:48 // 13. 5. 2021.

      Pruga uskog koloseka od paracina do boljevca je 60ih skinuta a od boljevca do zajecara krajem 70ih. Pruge nema vec pola veka. Partizani su je proglasili nerentabilnom. Postoji siroki kolosek od Paracina do Popovca ali i on je van upotrebe. Nadam se da je odgovor od koristi. Pozdrav

  • Како ће возови

    00:09 // 6. 3. 2021.

    да пређу растојање од станице Црвени крст у Нишу до станице Матејевац? Ту су и шине из 1947,1931... Дрвени прсгови из 1963, а пруга пролази кроз сам град Ниш!!! Зар ту преоптерећене вагон цистерне неће да испадају и угрожавају здравље и животе Нишлија!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: