Kostas Slukas i Kori Volden (©MN Press)
Kostas Slukas i Kori Volden (©MN Press)

Crveno-beli derbi za buđenje iz košmara

Vreme čitanja: 5min | pet. 05.03.21. | 08:00

Košarkaši Crvene zvezde i Olimpijakosa susret 28. kola Evrolige dočekuju posle sedam vezanih poraza u elitnom takmičenju

Crnoj seriji jedne ekipe će u Dvorani mira i prijateljstva doći kraj. Košarkaši Olimpijakosa u Pireju dočekuju Crvenu zvezdu (20.00) posle sedam vezanih poraza u Evroligi. Duel 28. kola i beogradski crveno-beli čekaju posle jednakog niza neuspeha. Zvezda je ostala i bez teoretskih šansi za plasman u plej-of, ali bi joj pobeda protiv tima sa kojim gaji bratske odnose dala neophodan vetar u leđa pred borbu za presto na Jadranu i novi vizu za elitu. Šanse sastava Jorgosa Barcokasa da se domogne doigravanja svedene su na minimum, pa na predstojeći susret gleda kao na poslednji voz za Top 8.

Ekipa Dejana Radonjića je i dalje desetkovana. Virus korona ozbiljno je uzdrmao srpskog šampiona, koji je na poslednja četiri susreta u Evroligi bio bez minimum četvorice igrača iz prvog tima. Kratka klupa možda je i glavni razlog za pretrpljene poraze od Zenita (75:76), Žalgirisa (62:75), Baskonije (67:87) i Bajerna (76:78). Crnogorski stručnjak u Grčkoj ponovo neće moći da računa na Lengstona Hola, Lendrija Noka, Duopa Rita i Kina Koloma.

Izabrane vesti

Iako značajno oslabljena, Zvezda je bila na pragu trijumfa u duelima sa Zenitom i Bajernom. Početkom sedmice je u Beogradu pretrpela bolan poraz od sastava iz Minhena, po 13. put u tekućoj sezoni igrala je utakmicu na jedan posed i deveti put izgubila.

Olimpijakos takođe ima kadrovskih problema, van stroja su centar Hasan Martin i skusni Kostas Papanikolau, dok je debakl u Vitoriji (66:91) zbog problema sa leđima propusti i Jorgos Printezis. Ipak, trenirao je sa ekipom pred duel sa Crvenom zvezdom i očekuje se da večeras pomogne ekipi.

Težak poraz protiv prvaka Španije produbio je agoniju sastava iz Pireja, koja je poslednji put slast trijumfa osetila 19. januara protiv Asvela (101:93, posle produžetka). Već u drugoj deonici se moglo nagovestiti da se Barcokasovim pulenima sprema katastrofa u Fernando Buesa Areni. Ako se 11 postignutih poena u pomenutom kvartalu mogu okarakterisati kao očajan period u igri Olimpijakosa, šta onda reći za odlučujući u kojem su ekipi Duška Ivanovića ubacili osam?! Više od polovine poena postigla su trojica košarkaša. Žan Livio Šarl je brojao do 15, tri poena manje dodao je Oktavijus Elis, dok je dvocifren bio i Šekil Mekisik sa 10. Preostalih devet su ubacili 29 poena.

Teške trenutke proživljava grčki velikan. Istupio je iz državnog prvenstva, pa sa rezervnim timom igra u drugom rangu takmičenja u Grčkoj. Podredio se Evroligi, u kojoj ne može da pronađe pravi put. Nije ekipu uspeo da podigne ni povratnik Kostas Slukas, koji je i najbolji strelac ekipe u tekućem takmičarskom ciklusu sa 11,6 poena po meču. Jasno je da je najveći problem sastava iz Pireja igra u odbrani, koja je godinama unazad bila glavni adut crveno-belih. Ove sezone protivnicima dozvoljavaju 81,11 poena po meču, što je peti najlošiji rezultata u eliti. Nije ni mirna ruka košarkaša Olija sa linije za penala, pa sa crte šutiraju sa svega 77,4 odsto uspešnosti, samo šest ekipa ima slabiji učinak.

Jasno je da i pored svih muka sastav sa kojim deli klupske boje dočekuje kao favorit, ali Crvena zvezda sa pravom može da se nada pobedi. Biće to deveti okršaj crveno-belih u Evroligi. Olimpijakos koji ima bolji skor (6-2) je predvođen Jorgosom Printezisom (16 poena) slavio u samoj završnici duela odigranog u Beogradu (81:79) u prvom delu sezone. Upravo je krilni centar, koji redovno zadaje muke Zvezdi, rešio utakmicu u dvorani Aleksandar Nikolić poenima na dve sekunde do kraja. Još jedan meč koji je srpski šampion izgubio u poslednjim trenucima.

Jorgos Barcokas je i u najavi utakmice više govorio o debaklu koji su njegovi puleni pretrpeli u sredu i psihološkom efektu koji je ostavio na ekipu.

"Jednostavno smo digli ruke u poslednjih 15 minuta utakmice protiv Baskonije. To je realna slika. Vezali smo sedam poraza, pa jasno da moramo da se vratimo na pravi put. Moram ipak da dodam, neke od tih sedam utakmica smo odigrali dobro, izgubili na jedan ili dva poseda. To psihološki izuzetno utiče na nas, način na koji smo gubili. Takođe, važan faktor su i povrede, pogotovu tokom januara, kada su nam nedostajali Vezenkov, Papanikolau, Martin. Sve to je uticalo na samopouzdanje, ali pred nama je još jedna utakmica. Moramo da ostanemo fokusraini, odigramo čvrsto u odbrani i vratimo se na pobedničke staze".

Poslednja prinova Olimpijakosa, iskusni centar Kostas Kufos, ističe da je pred njegovom ekipom veoma agresivan protivnik.

"Crvena zvezda je veoma agresivan tim. Moramo da izađemo na parket i verujemo u sebe, ostanemo fokusirani i pokušamo da sprovedemo naše akcije u delo. Moramo da budemo čvrsti u odbrani i verujem da to može da se prenese na napad. Najvažnije je da prethodni meč iskoristimo kao motivaciju. Ključ je da nastavimo da se borimo i da sezonu završimo na najbolji mogući način".

Dejan Radonjić će ponovo na raspolaganju imati deset prvotimaca. Martovski kalendar je nemilosrdan, pa zaključno sa utakmicom koju su beogradski crveno-beli odigrali protiv Bajerna u utorak, Zvezda ima 11 mečeva u trećem mesecu 2021. godine. Crnogorski stručnjak ističe da će njegova ekipa učiniti sve da bude konkurentna u Pireju.

"Dupli je program (ove nedelje), sada sledi utakmica sa Olimpijakosom, ali za razliku od ostalih timova, mi smo imali taj 'dupli program' i prošle nedelje. U napornom ritmu, žešćem nego naši rivali, idemo u Atinu. Olimpijakos je tim sa kvalitetom i ogromnim iskustvom, sastavjen od igrača koji su ostvajali titule prvaka Evrope. Potpuno nam je jasno da nas čeka utakmica u kojoj moramo da budemo spremni da igramo dobro i da pokušamo da budemo konkurentni. Nadam se da ćemo svakako moći da koristimo još ponekog igrača, što bi bilo značajno, ali što u ovakvom ritmu bez treninga nije jednostavno. Mi smo od kraja januara u ovakvoj situaciji, sada je mart, i nadam se da ćemo i u ovakvom rasporedu utakmica znati da prevaziđemo tu situaciju što kvalitetnije".

Najmlađi član Zvezdine ekipe Aleksa Uskoković je optimističan.

"Iako gubimo utakmice u neizvesnim završnicama, bez obzira na sve ove velike probleme, čini mi se da napredujemo konstantno, kao da će doći taj momenat, i očekujemo ga što pre, kada ćemo moći da 'prelomimo' neizvesne završnice i - pobedimo. Znamo svakako da će biti teško, ali očekujem da možemo da slavimo u Pireju".

EVROLIGA – 28. KOLO

Četvrtak:

Zenit – Real Madrid 71:75

/Pengos 14 – Tavares 16/

Anadolu Efes – CSKA 100:70

/Micić 21 – Šengelija 14/

Makabi - Valensija 84:72

/Dorsi 17 - Labejri 18/

Bajern - Panatinaikos 76:71

/Boldvin 27 - Hezonja 14/

Petak:

18.00: (2,05) Himki (13,5) Alba (1,90)

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Olimpija (1,80)

20.00: (1,45) Olimpijakos (15,0) Crvena zvezda (3,05)

20.45: (2,55) Asvel (14,5) Fenerbahče (1,60)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Baskonija (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaKK Crvena zvezdaKK OlimpijakosOlimpijakosJorgos PrintezisKostas SlukasDejan RadonjićAleksa UskokovićJorgos BarcokasKostas Kufos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara