Читај ми!

Policija proverava pozive na grupno samoubistvo dece na Tik-Toku, šta da rade roditelji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavešteno je od Interpola Jerusalim dopisom koji je upućen Letoniji, a ostalim zemljama na upoznavanje, o informacijama koje kruže na jednoj društvenoj mreži, a tiču se poziva na grupno samoubistvo mladih osoba. Na teritoriji naše države se vrše provere navedene informacije, iako je navedeno obaveštenje upućeno Republici Srbiji isključivo radi informisanja.

Iako je 13 godina donja, zakonom propisana uzrasna granica za sve one koji bi želeli da budu na nekoj od društvenih mreža, čini se da mnogi ignorišu ovo pravilo, pa iako su mlađi, imaju profile na Instagramu, Fejsbuku, sve češće na Tik-Toku.

Dve devojčice koje je anonimno snimila naša ekipa, imaju 10 godina, profile na Instagramu, oko 6.000 pratilaca i stotine hiljada lajkova.

Priznaćete da svima nama, koji imamo mnogo više godina od njih dve zajedno, cifre od 6.000 pratilaca i više od 100.000 lajkova deluju prilično visoko. Da li to desetogodišnjaci imaju više vremena, više prijatelja, više ili manje iskustva u odnosu na nas?

Roditelji se uglavnom iznenade kada se dočepaju telefona svoje dece. Najčešće kažu da im oni ne pomažu prilikom otvaranja profila, pa se čini da se tiktokeri odlično snalaze u savladavanju tehnoloških veština.

Razloga za brigu ima, roditelji su veoma uplašeni posle jučerašnje informacije da je na Tik- Toku najvljeno masovno samoubistvo mladih osoba na ovoj društvenoj mreži.

Ova informacija u svima nama izaziva šok, ali deca kažu da se sa ovakvim najavama ne sreću prvi put.

"Čuli smo da dolazi do toga da se deca sama ubijaju i ja to nikako ne podržavam", kaže jedna devojčica.

Upozorenje roditeljima: Pazite šta vam rade deca

Policija upozorava roditelje da obrate pažnju na svoju decu i da proveravaju njihove aktivnosti na Tik-Toku kao trenutno najpopularnijoj mreži za mlade.

Iako se na njoj mogu razmeniti korisni saveti i mišljenja o tome šta je najprikladnije pokloniti mami ili baki za 8. mart ili koju knjigu treba pročitati pred spavanje, oprez nije na odmet. I to ne samo kada je Tik-Tok u pitanju.

Od nedavno, naša policija radi i na rasvetljavanju slučaja čoveka koji je imao 47 Instagram profila, na kojima je, kako se navodi, pratio isključivo devojčice.

"Ono što je evidentno jeste da je veći broj domaćih, tj. naših građana koji su maloletnici dobili određene poruke i predloge od strane, za sada sumnjamo, jednog lica. To ne moraju da budu samo prevejani kriminalci, već i obični ljudi koji smatraju da pošto su anonimni mogu da preduzimaju neke radnje koje inače ne bi. Molim vas, budite oprezni", poručuje Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal

Na ovom slučaju se već radi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije juče je obavešteno i o događajima na Tik-Tok mreži, koje se tiču poziva na grupno samoubistvo mladih osoba.

Trenutno je na proveri sve, a potvrđenih informacija za sada nema. Dok policija radi svoj posao, na roditeljima je samo da obrate pažnju na ponašanje svoje dece i sadržaje koje oni prate na društvenim mrežama.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво