Podržati istopolne zajednice je "patriotski" - U čemu se (ne) slažu patrijarh i LGBT organizacije?

Brak, istopolna zajednica ili nešto treće? Usvajanje dece? Kakve veze imaju bolnice i smrt? Šta kaže SPC? Kada će biti usvojeno? Šta će to da znači?

Izvor: Dragana Plaziniæ

Četvrtak, 04.03.2021.

10:53

Podržati istopolne zajednice je
Foto: Shutterstock/1ToskanaINC

Ako se može suditi po onome što kažu u srpskim LGBT organizacijama - time će se samo priznati stvarnost i olakšati život ljudima koji zbog nedostatka takvog propisa trpe.

"Hajde da donesemo zakon koji će omogućiti istopolnom paru da podigne kredit, poseti svog partnera u bolnici i dobije njegovu penziju u slučaju smrti, i naprosto mu pomogne oko tih 'životnih' stvari. Ona nije brak i ovaj Zakon ne reguliše pitanje usvajanja dece", kaže za B92.net Stefan Šparavalo iz organizacije "Da se zna!".

Najprostije rečeno, dodaje on, istopolnih zajednica je bilo i biće kroz istoriju, bilo da se one zakonima proganjaju, ignorišu ili prepoznaju.

"Ljudski je i patriotski omogućiti istopolnim parovima da svoja partnerstva 'ozakone'. Time će Srbija biti ravnopravnija i bolja za život mnogih sugrađana i sugrađanki", naglašava on.

Istovremeno, Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info-centra, za B92.net navodi da je od 1994. u Srbiji homoseksualnost legalna i da "u Srbiji žive gej muškarci, lezbejke, biseksualne i trans osobe, to je činjenica".

"Oni žive zajedno, stvaraju zajedničku imovinu, brinu jedni o drugima i potrebno je da se takve unije zakonski prepoznaju. Često se čuje da se to radi 'pod pritiskom Brisela', ali to nije tačno! To se radi zato što su LGBT osobe deo ovog društva, srpski državljani, koji zaslužuju ravnopravnost i poštovanje kao i svi drugi građani ove zemlje!", naglašava Azdejković.

Čemu Zakon?

Ovaj Zakon će regulisati istopolna partnerstva i u mnogim aspektima učiniti istopolne parove ravnopravnim sa bračnim drugovima: te zajednice će postati vidljive u očima zakona, i istopolni parovi će moći da regulišu zajedničku imovinu, posećuju jedni druge u bolnicama, dati mogućnost zdravstvenog osiguranja preko partnera ili nasleđa penzije.

"Više neće biti 'ništa' svom partneru u očima zakona. Istopolni parovi više neće biti u 'sivoj zoni'", kaže Predrag Azdejković dok Stefan Šparavalo podseća da ako vam je partner u bolnici, vi niste prepoznati kao član porodice i pojedinim slučajevima ne možete da ga posetite u bolnici.

"Lekar vas neće informisati o njegovom zdravstvenom stanju, niti konsultovati. Ako vam partner u toj bolnici premine, vi ne možete preuzeti njegovo telo i sahraniti ga, jer ste mu niko i ništa u očima države! Ne možete da nasledite njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu, a ako postoji testament, morate da platite porez na nasledstvo, dok su supružnici od toga oslobođeni. Ne možete naslediti penziju. Sve će to, i još mnogo toga Zakon o istopolnim zajednicama rešiti", objašnjava on.

A hoće li biti usvojen?

Iako kažu da je u polaznim osnovama za nacrt ovog Zakona loše to što će se primenjivati tek godinu dana od uvođenja naši sagovornici su optimistični u pogledu usvajanja. "Do sada nismo primetili organizovaniju opstrukciju zakonskom regulisanju istopolnih zajednica, što naravno ne znači da takvo raspoloženje protivljenja ne postoji u našem društvu, koje mahom i jeste i dalje dosta homofobično", kaže Šparavalo.

Taj stav deli i Predrag Azdejković.

"Interesantno je da ne postoji protivljenje ovom zakonu, jer su čak i protivnici stava da istopolne zajednice treba zakonski regulisati, ali da to ne bude brak! Čak je i patrijarh Porfirije tako rekao, a znamo da se posle patrijarha ne govori", kaže on.

"Kao član radne grupe koja je pisala ovaj zakon, sve što sam želeo da se promeni u zakonu je promenjeno, osim jedne stvari, a to je poslednji član koji kaže da će se zakon primenjivati godinu dana od stupanja na snagu. Razumem zašto je potrebno godinu dana, ali mi se ne čeka toliko da se registrujem", dodaje Azdejković.

SPC iznenadila?

Nedavna izjava novoizabranog patrijarha SPC Porfirija o istopolnim zajednicama nije ostala neprimećena i bez odjeka. Stav patrijarha pomalo je začudio javnost, jer se umesto osuda i isticanja da je za Srpsku pravoslavnu crkvu homoseksualizam neprihvatjiv, od njega čulo nešto neočekivano - razumevanje za probleme pripadnika LGBT zajednice.

I u LGBT organizacijama prijatno su iznenađeni.

Na pitanje kako je razumeo uzjavu patrijarha, Šparavalo kaže da ona predstavlja "razumevanje članova LGBT zajednice da svoj status regulišu od strane verskog poglavara najbrojnije verske zajednice u Srbiji, što vidimo kao pozitivan pomak".

Maja Šenk, programska koordinatorka za zagovaranje u Labrisu, za B92.net kaže da je izjava patrijarha da neće podržati da se istopolna zajednica naziva brakom daleko od podržavajuće, ali da pokazuje pomak.

"Smatram da izjava Porfirija, iako je daleko od podržavajuće, ipak pokazuje neki pomak u odnosu na njegove prethodnike, koji su LGBT zajednicu krivili za sve pošasti koje su zadesile čovečanstvo, te nas na neki način demonizovali i izopštavali iz društva", dodaje.

Znači, nije brak

Na pitanje da li je istopolna zajednica isto što i brak i strana koja je "za" i koja je "protiv" naglašavaju - brak je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene. Stefan Šparavalo kaže da je LGBT zajednici trenutno bitno da se zakonski reguliše status istopolnih partnerstava dok "o redefiniciji braka možemo pričati tek kada bude došlo do izmena Ustava", dok Šenk podseća da LGBT zajednica brak i ne traži.

"Želimo da se popune pravne praznine i da napokon postanemo ravnopravni građani i građanke ove države", navodi ona.

Sa druge strane, Azdejković kaže da će LGBT zajednica u budućnosti nastaviti svoju borbu da se istopolna zajednica izjednači sa brakom.

"Terminologija je nebitna, bitna je suština da se prava i obaveze koje su nam važnu zakonski regulišu. Naravno, LGBT pokret će nastaviti svoju borbu do pune ravnopravnosti i tražiti da se brak kad-tad otvori za sve", kaže Azdejković.

Usvajanje (ni)je cilj?

"Pitanje nad pitanjima" u društvu kada se pomene istopolna zajednica jeste - usvajanje dece. Društvo ne može da se usaglasi koji je konačan odgovor na ovo pitanje. Često se, kada dolazi iz ugla onih koji su protiv istopolnih zajednica, navodi da možda sada usvajanje dece nije traženo, ali to je krajnji cilj. Ovim stavom kao da "prete" koje su "posledice" usvajanja ovakvog zakona.

Ni LGBT zajednice nisu potpuno saglasne. Jedini se na ovu temu ne oglašavaju, drugi smatraju da nije vreme za to, dok treći naglašavaju da je mogućnost da istopolni partneri usvajaju decu jednostavno neophodna.

Maja Šenk iz organizacije "Labris" kaže za naš portal da su svesni da Srbija trenutno nije spremna na taj korak i dodaje "da to sada uopšte nije predmet rasprave. Krajnji cilj je svakako doseći u nekom trenutku potpunu ravnopravnost za sve građane i građanke Republike Srbije".

I Stefan Šparavalo naglašava da usvajanje dece nije stavka ni u Modelu zakona koje je uradilo civilno društvo, niti u Polaznim osnovama koje je uradilo MInistarstvo. Sa druge strane, Predrag Azdejković ima konkretniji odgovor na pitanje da li je mogućnost usvajanja dece krajnji cilj.

"Naravno da je cilj", ističe Azdejković za naš portal i navodi da ne vidi zašto LGBT osobe ne bi usvajale decu.

Kako navodi, već postoji teorijska zakonska mogućnost da samci usvajaju decu.

"Ali ako taj samac ima istopolnog partnera, e onda ne može. Takođe LGBT osobe mogu da budu hranitelji, što znači da država dozvoljava LGBT osobama da brinu o nezbrinutoj deci, ali im ne dozvoljava da decu usvajaju?! Sve je to nelogično! Ali, dok ne dobijemo usvajanje, pojedine LGBT osobe mogu da imaju svoju biološku decu putem veštačke oplodnje", kaže on.

Šta kažu oni koji će o tome glasati?

Predsednik političke partije "Jedinstvena Srbija", Dragan Maković Palma upitan da prokomentariše, hoće li ta stranka glasati za istopolne zajednice, ukoliko se kao predlog zakona bude našao u Skupštini, izričito je odgovorio da ga neće podržati. "Vaspitavan sam tako da u brak ulaže muškarac i žena, a ne dva muškarca ili dve žene. Za mene nije normalno da u braku budu dva muškarca ili dve žene. Za nekog to možda jeste, ali za mene, kao što rekoh nije", kaže Dragan Marković Palma za B92.net.

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač kaže da je za maksimalno usklađivanje sa tekovinama Evropske unije, i protiv bilo kakve diskriminacije na bilo kom osnovu.

"Još uvek ne postoji konačan tekst, ali kada bude prošao Vladu i stigne u skupštinsku proceduru, onda ćemo odlučiti o našem stavu. Takođe, napomenula bih da smo mi za maksimalno usklađivanje sa tekovinama Evropske unije, i protiv bilo kakve diskriminacije na bilo kom osnovu", pojašnjava Elvira Kovač.

Vladimir Orilić iz SNS za B92.net navodi da sve ono što dođe u Skupštinu uvek bude dobro razmotreno od strane narodnih poslanika

"Mi naš posao shvatamo ozbiljno i ne bavimo se deklaracijama, već sprovođenjem uspešne politike, koja podrazumeva odgovornost", kaže potpredsednik Opštinskog odbora Vladimir Orlić za B92.net

Odbornik "drži sveću"

Sklapanje istopolne zajednice, kako stoji u članu šest nacrta, “zasniva se izjavom registrovanom kod matičara voljom dva lica istog pola kojima se izražava pristanak za sklapanje istopolne zajednice u cilju ostvarivanja zajednice porodičnog života”.

U odnosu na sklapanje tradicionalnog braka, novina je to što činu zaključenja istopolne zajednice pored matičara prisustvuje odbornik lokalne samouprave koga skupština odredi.

S druge strane, istopolna zajednica prestaje pod istovetnim uslovima kao tradicionalni brak, odnosno smrću partnera, proglašenjem nestalog partnera umrlim, poništenjem ili raskidom.

Raskid partnerstva može tužbom sudu zahtevati jedan partner ili oba partnera sporazumno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: