Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Odraz humanosti ili VUČIĆEV ŠAMAR političarima: Donacija vakcina iz Srbije izazvala histeriju u FBiH

Odraz humanosti ili VUČIĆEV ŠAMAR političarima: Donacija vakcina iz Srbije izazvala histeriju u FBiH

Stara narodna izreka „poklonu se u zube ne gleda“ ne važi u Bosni i Hercegovini, bar ako je suditi po histeriji brojnih bošnjačkih političara i analitičara koji su dočekali na nož donaciju vakcina, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično doneo u FBiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sarajevo vakcine Foto: FENA Amer Kajmaković / Tanjug
Sarajevo vakcine

Sobzirom na to da se celi svet bori sa pandemijom, te da se nabavka vakcina pretvorila u maratonsku trku u kojoj je BiH izvukla deblji kraj jer ne samo što još nije počela masovna imunizacija stanovništva, već je nepoznato kada će vakcine iz Kovaks sistema, koje su uredno platili, uopšte stići svaka pomoć je i više nego dobrodošla, piše Srpskainfo.

Umesto reči zahvalnosti jer se bar neko setio BiH i odlučio donirati vakcine, brojni bošnjački političari su taj gest protumačili kao „poniženje“ za ovu državu, posebno jer je pomoć stigla iz Srbije.

Osim ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, kojoj je zasmetalo što je Vučić donirao „AstraZeneka“ vakcine, koje je razvila švedsko-britanska kompanija AstraZeneca s Univerzitetom Oksford, a koja se proizvodi u Indiji, reagovali su i neki drugi političari.

– Reč je o vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika, a koja nema dozvole za korištenje u EU. Ovde se radi o jednoj potrebi za afirmacijom pa i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije – rekla je Turkovićeva.

Donacija Vučića
Foto: buducnostsrbijeav / Tanjug
Donacija Vučića

Slične izjave su dali i još neki bošnjački političari, pa je tako predsednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pomoć nazvao poniženjem za BiH.

– Odbije pomoć BiH za bolnicu u Novom Pazaru u iznosu od 50.000 evra i nazove to uvredom. Nakon sedam meseci donese vakcine, okvirno približne vrednosti i postroji celo Predsjedništvo BiH da ga na aerodromu dočeka i ushićeno mu aplaudira, a on kaže da moramo jedni druge pomagati u nevolji. Naši lideri nemaju ponos, nemaju čast, nemaju kičmu. Danas su nas istinski ponizili – rekao je Konaković.

Elmedin Konaković
Foto: Klix.ba / RAS Srbija
Elmedin Konaković

I dok su brojni bošnjački političari pomoć Srbije dočekali na nož, srpski političari su je pozdravili te upitali Turkovićevu i ostale kritičare šta su oni učinili da BiH dobije vakcine i zašto nisu nabavili bar te „indijske, ako su već tako jeftine i lako dostupne“.

Da li je pojedinim bošnjačkim političarima i analitičarima zaista zasmetalo to što je pomoć stigla iz Srbije ili je reč o frustraciji, odnosno ljubomori što je susedna država uspela da nabavi toliko vakcina da mogu da dele okolo, dok BiH ne samo što nije nabavila, već joj niko i ne nudi pomoć? I da li bi istu rekaciju prekjuče mogli čuti od pojedinih bošnjačkih političara da je identičnu donaciju BiH uručila Austrija, Nemačka ili neka druga zemlja EU?

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski smatra da iza kritika na donaciju iz Srbije verovatno stoje različiti motivi.

– Sigurno je pomešan i taj nekakav osećaj nesposobnosti, ali i gorčine zbog neuspeha BiH da sama razriješi svoj problem te vrste. BiH nije jedina zemlja na svetu koja je u takvoj situaciji. Naravno da je šteta što BiH ne može preko redovnih mehanizama vezanih i za Svetsku zdavstvenu organizaciju, ali i EU, sama da dođe do vakcina, ali opet to nije razlog da se pomoć iz bilo koje države politizuje – stava je Sitarski.

Sarajevo vakcine
Foto: FENA Amer Kajmaković / Tanjug
Sarajevo vakcine

On ističe da je pogrešno politizovati donacije vakcina i uzajamnu međudržavnu pomoć bez obzira da li to čini onaj koji donira ili onaj ko prima tu pomoć.

Sitarski podseća da se veoma često sumnjiče Kina, Rusija, pa i EU i njene članice da pomažu ili isporučuju određenim zemljama vakcine da bi ostvarili politički uticaj u njima. Tako nešto za Sitarskog nije prihvatljivo jer je, kako ističe, pomoć pomoć bez obzira od koga dolazi.

On dodaje da BiH u ovakvim momentima treba zanemariti nerešena politička pitanja koja ima sa Srbijom.

– Trebalo bi humanitarna pitanja i međudržavnu solidarnost potpuno odvojiti od političke. Isto tako bi trebali da se razmisle svi organi ove zemlje zašto nisu bili dovoljno efikasni u samostalnom pronalaženju vakcina preko nekih redovnih mehanizama. To može biti jedno svedočanstvo o smanjenom kapacitetu i funkcionalnosti naših državnih organa. Ne treba s tim licitirati nego to treba da bude učitelj i da se iz svega izvuče neka pouka jer se bojim da korona nije poslednji takav izazov strateške vrste sa kojima će se BiH i celi svet suočiti – ističe Sitarski.

Sociolog Vedran Francuz podseća da je odnos BiH i Srbije kompleksan već tri decenije, a tome najviše doprinose određeni predstavnici bošnjačke političke scene.

Pročitajte još

Najčešći razlog tome jesu, kako ističe on, specijalne paralelne veze Srpske i Srbije, kao i određena podrška vlasti Srbije vlastima Srpske i gotovo harmoničan odnos po pitanju važnih srpskih nacionalnih pitanja u regiji.

– Svakako da Vučić, kao regionalni lider, danas izaziva nelagodu kod onih koji se nisu uspeli nametnuti kao lideri. Prekjučerašne reakcije su dobrim delom izazvane frustracijom i sujetom zbog svojih nesposobnosti da građanima, prevenstveno Federacije BiH, obezbede neophodne vakcine – kaže Francuz.

Dodaje da je lavina određenih komentara na društvenim mrežama podstaknuta upravo tim političarima koji su sa svojim izjavama želeli skrenuti pažnju sa svog “beterluka” (sedi, lezi, uzmi, ponovi).

– Skretanjem pažnje sa humanog čina i poteza Vučića i istog predstaviti u negativnom svetlu je ništa nego skidanje odgovornosti sa sebe. Koliko su te negativne reakcije bile apsurdne dovoljno govori činjenica da su mnogi građani iz Federacije BiH osudili te koji su se pobunili protiv vakcina iz Srbije – kaže Francuz.

Poraz domaćih političara

I društvene mreže su u utorak bile preplavljene brojnim komentarima na donaciju Srbije. Mnogi su Vučićev gest prokomentarisali kao poraz domaćih političara, posebno onih u Federaciji BiH čije institucije nisu samostalno nabavile niti jednu vakcinu za građane. Niz javnih ličnosti iz FBiH je u komentarima na društvenim mrežama istakao kako je Vučić svojim gestom potvrdio svoju „lidersku superiornost i snalažljivost u Kovid krizi, dok su domaći političari pokazali svoju inferiornost i ovisnost o drugima“.

– Vučićeve vakcine su najbolji dokaz atrofije našeg sistema – jedan je od komentara na društvenim mrežama.