Fudbal

Korona odgodila izbor pomoćnika Petava

Korona odgodila izbor pomoćnika Petava
Foto: N/FS BiH | Korona odgodila izbor pomoćnika Petava

Tri člana Izvršnog odbora opravdano nisu bila prisutna na sjednici održanoj u srijedu, potvrdio je Milorad Sofrenić, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga sa dnevnog reda sjednice uklonjeno je ranije najavljeno imonovanje pomoćnika selektora Ivajla Petava u stručnom štabu fudbalske reprezentacije BiH.

"Nije riječ o nekim nesuglasicama ili bilo čemu drugom. Vico Zeljković je pozitivan na virus korona, takođe nisu bili prisutni ni članovi Izvršnog odbora Nurudin Peštalić i Muhamed Begagić, pa smo smatrali da nije korektno o jednom tako važnom pitanju raspravljati ako nismo kompletni", rekao je Sofrenić.

U saopštenju izdatom iz N/FS BiH navedeno je, između ostalog, da će naredna sjednica Izvršnog odbora biti održana prije zasjedanja Generalne skupštine, koja je zakazana za 16. mart. Međutim, Sofrenić ističe da će bugarski stručnjak, koji debituje 24. mart u Helsinkiju protiv Finske, pomoćnike ipak dobiti prije 16. marta.

"Narednu sjednicu Izvršnog odbora ćemo imati 9. marta. Za 16. mart je zakazana sjednica Generalne skupštine. Dakle, naredna sjednica je već u utorak i tada očekujem imenovanje pomoćnika", objasnio je Sofrenić.

Ivajlo Petev odmah nakon stupanja na funkciju dobio je odobrenje od čelnika N/FS BiH da obavi razgovore s potencijalnim kandidatima s kojima želi sarađivati. Uslov je jedino da su državljani BiH. Navodno su to Slaven Musa, Goran Brašnić, te kondicioni trener Eldin Jelešković. Četvrto ime u stručnom štabu mogao bi biti nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Mensur Mujdža.

"Ne mogu nagađati o imenima. O tome ćemo razgovarati na sjednici Izvršnog odbora. Na sjednici u srijedu uopšte nismo razgovarali na tu temu, niti je do nas došao neki spisak s listom kandidata. Nismo izabrali stručni štab u srijedu, ali neće se ništa značajnije desiti zbog toga što ćemo sačekati još do utorka. Selektor je u proteklom periodu obavio razgovore, obišao nekoliko reprezentativaca, gledao je utakmice i spremno će dočekati prve susrete kvalifikacija za Mundijal", kaže Sofrenić.

Tri dana nakon Finske "zmajevi" će u Zenici na "Bilinom polju" odigrati prijateljsku utakmicu sa Kostarikom. Za 31. mart na "Grbavici" je zakazan susret kvalifikacija protiv Francuske. U Grupi D još su Ukrajina i Kazahstan. Prema informacijama iz Francuske i Finske, ove dvije selekcije protiv BiH možda neće igrati u najjačem sastavu. Upitan je nastup njihovih reprezentativaca koji igraju u Engleskoj, jer tamošnji klubovi navodno imaju pravo da zabrane odlazak na okupljanje reprezentacije zbog činjenice da će po povratku morati u desetodnevni karantin. Dođe li do toga, za Finsku neće igrati glavna zvijezda Temu Puki (Norvič), Markus Fors (Brentford), Niko Hamalainen (QPR) i golman Ansi Jakola (Bristol Rovers). Kod Francuza su upitni Hugo Loris, Lukas Digne, Kurt Zouma, Mousa Sisoko, N'Golo Kante, Olivie Žiru i Antoni Martial. Francuski dres nosi i veznjak Mančester junajteda Paul Pogba, koji je trenutno povrijeđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije