Aktivisti pozivaju ministarku u Beočin i Smederevo: Umiru nam ljudi od zagađenja

Vesti 04. mar 202119:41 > 20:25 63 komentara

Šta je od novembra prošle do januara ove godine radilo Ministarstvo zaštite životne sredine predstavila je u četvrtak ministarka Irena Vujović. Čitajući izveštaj pred resornim skupštinskim odborom, najavila je izgradnju 28 postrojenja za preradu otpadnih voda. A kao rešenje za vazduh, koji je zbog zagađenja prethodnih dana bio i golim okom vidljiv, Ministarstvo nudi konkurs za pošumljavanje i zamenu kotlarnica.

O Zakonima, uredbama, evropskim projektima, pravilnicima govorila je pred odborom ministarka.

„Predlog Pravilnika o načinu i uslovima za merenje količine i ispitivanje kvaliteta otpanih voda i njihovog uticaja na recipiti, recipi… (zasmeje se) recipijente i sadržinu izveštaja o uzvršenim merenjima u skladu sa prihvaćenim primedbama Ministarstva privrede. Predlog je poslat na dalju proceduru pribavljanja mišljenja“, rekla je ministarka Vujović.

I tako više od pola sata. Sve uz osmeh i u jednom dahu, jer je žurila na sednicu Vlade. Kada je došao red da je neko nešto pita i ukaže na problem u kojem ničeg smešnog nema, više nije bilo vremena.

„Samo da kažem gospođi ministarki i vama svima, da mi u Beočinu nemamo ekološkog inspektora, a kod nas se vrši spaljivanje otpada“, rekaao je Zlatko Todorčeski iz ekološkog pokreta Beočina.

„Molim vas, privodite kraju nemamo mnogo vremena“, odgovorio je predsedavajući Odboru.

A kada ih je pozvao da dođu u Beočin i uvere se u stanje na terenu, predstavnik „zelene stolice“ dobio je kao odgovor još jedno požurivanje.

Predsedavajući Odboru: „Ajte, ajte jednu rečenicu“.

„Ja se izvinjavam, ja sam samo ovo radi Beočina rekao i radi građana koji žive tamo – 2017. godine 77 smrtnih slučajeva i sahrana na pravoslavnom groblju, 60 i nešto je kancer, to je 80 posto, danas je 90 od uvoza otpada. Hvala lepo, prijatno“, naveo je Todorčeski.

„Da li u opštini ima ili nema ekološkog, ne ulazim u to, ali ono što je važno je da Ministarstvo i Pokrajina intenzivno rade na tome“, rekla je na to ministarka.

Izdvojena sredstva za pošumljavanje i kotlove, aktivisti traže još i polaganje računa

Radi Ministarstvo i na smanjenju zagađenja vazduha.

Ukupno 400 miliona dinara namenilo je lokalnim samoupravama za pošumljavanje, zamenu kotlova za grejanje i individualna ložišta. Licemerno bi bilo reći da to nije u redu, poručuju ekološki aktivisti, ali predlažu još nešto što bi brzo dalo rezultat.

„Polaganje računa. Dakle, odgovorni moraju da polože račun zbog čega ništa nije urađeno u prethodnih skoro deset godina“, kaže Mirko Popović iz organizacije RERI.

Pomoglo bi i vraćanje Fonda za zaštitu životne sredine, da se novac prikupljen kroz ekološke takse za ekologiju i troši.

„Sa druge strane, to koliko Srbija izdvaja za zaštitu životne sredine vidi se i po tome u kakvom se stanju nalazimo, a nalazimo se u stanju elementarne nepogode i opšte društvene opasnosti“, navodi Popović.

Nepogoda koja od letos pogađa Smederevo jeste povremena pojava tamne prašine koju izbacuje tamošnja železara. Pa aktivisti iz tog grada pozivaju ministarku da, ako se zaputi u Beočin, dođe i kod njih.

„Ja upravo sada idem iz Smedereva, u tom krugu oko železare to se dešava i dalje, ništa nije preduzeto“, navodi Nikola Krstić, aktivista pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva.

Za sada je, kaže, problem samo konstatovan.

„Ja ne mogu da verujem, to je kao da konstatujete da imate neku neizlečivu bolest i ništa ne radite po tom pitanju. Pa šta čekamo? Umiru nam ljudi, dajte ljudi, ovo nije ni politika, ovo je čista borba za zdrav život“, poručio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare