Dostupni linkovi

U Republici Srpskoj ponovo pooštrene mjere


Banja Luka
Banja Luka

U Republici Srpskoj (RS) ponovo su pooštrene mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije, kazao je 4. marta ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Republički štab za vanredne situacije RS donio je odluku da zabrani muziku uživo u ugostiteljskim objektima.

"Bez obzira na kapacitet koji objekat ima, maksimalan broj osoba po etaži je 50, ali se moraju poštovati sve ranije donesene mjere", kazao je Šeranić nakon sjednice Republičkog štaba.

Propisane mjere se odnose na narednih sedam dana kako bi se vidjelo hoće li doći do stabilizacije u broju zaraženih.

"Donijeli smo i zaključak o suspenziji sprotskih i rekreativnih takmičenja, ali se ovdje ne misli na profesionalni sport, već amaterski. Donesena je i za fitnese i teretane i ta odluka važi za narednih sedam dana", istakao je Šeranić.

Takođe, traži se od svih javnih ustanova da pređu na rad od kuće, a od građana da poštuju propisane mjere o nošenju maski, te fizičkoj distanci od dva metra.

Šeranić je podsjetio da je primijetan porast broja zaraženih korona virusom u odnosu na 22. februar kada je došlo do relaksacije mjera jer nije bilo mnogo zaraženih.

Republički štab za vanredne situacije RS je 22. februara odlučio da od 1. marta maske na otvorenom nisu obavezne, te dozvolio organizaciju muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće na području RS.

No, u posljednja četiri dana broj zaraženih se povećao.

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata prijavljeno 910 novozaraženih osoba, a 26 osoba je preminulo.

Od toga u Republici Srpskoj su prijavljene 323 novozaražene osobe, a šest osoba, koje su bile pozitivne na korona virus, je preminulo.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, upozorio je kako je sve veći broj mlađih osoba zaražen i da su zdravstvene ustanove preopterećene.


XS
SM
MD
LG