Dostupni linkovi

Washington izdvaja rastuće rivalstvo s 'Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama'


Državni tajnik Antony Blinken opisao je američki odnos s Kinom kao "najveći geopolitički test 21. vijeka".
Državni tajnik Antony Blinken opisao je američki odnos s Kinom kao "najveći geopolitički test 21. vijeka".

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena izdvojila je "rastuće rivalstvo s Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama" kao ključni izazov s kojim se Sjedinjene Države suočavaju.

U dokumentu Bijele kuće koji ocrtava Bidenovu nacionalnu sigurnosnu politiku, objavljenom 3. ožujka, Kina, druga po veličini ekonomska sila na svijetu, opisuje se kao "jedini konkurent koji je potencijalno sposoban kombinirati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi uspostavio održivi izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sustavu. "

U dokumentu se na 24 stranice također upozorava da je Rusija "i dalje odlučna pojačati svoj globalni utjecaj i igrati remetilačku ulogu na svjetskoj sceni".

U međuvremenu, Iran i Sjeverna Koreja provode "mogućnosti i tehnologije koje mijenjaju igru, istovremeno prijeteći američkim saveznicima i partnerima i izazivajući regionalnu stabilnost".

I Peking i Moskva "uložili su velika sredstva u napore namijenjene provjeri snaga SAD-a i sprječavanju nas da branimo svoje interese i saveznike širom svijeta", navodi se u dokumentu pod naslovom "Privremene strateške smjernice nacionalne sigurnosti".

U njemu se navodi da bi suočena s izazovima "sve pouzdanije Kine i destabilizacije Rusije" američka vojska svoj naglasak preusmjerila s "nepotrebnih naslijeđenih platformi i sustava naoružanja kako bi oslobodila resurse za ulaganja" u najmodernije tehnologije.

Nakon četiri godine pristupa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu", Biden je obećao da će se suprotstaviti "autoritarizmu" u Kini i Rusiji, ponovno uspostavljajući veze sa saveznicima i usredotočujući se na multilateralnu diplomaciju.

Washington i Peking se sukobljavaju o utjecaju u indopacifičkoj regiji, kineskoj ekonomskoj praksi i ljudskim pravima u Hong Kongu i regiji Sinđijang.

Odnosi Moskve s Washingtonom su na najnižim razinama nakon hladnog rata, zategnuti pitanjima koja uključuju sukobe u Siriji i Ukrajini, navodno miješanje Rusije u izbore u Sjedinjenim Državama i drugim demokracijama te trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

U vanjskopolitičkom govoru u State Departmentu, državni tajnik Antony Blinken opisao je američki odnos s Kinom kao "najveći geopolitički test 21. stoljeća", dok nekoliko drugih zemalja također predstavlja "ozbiljne izazove" za Sjedinjene Države, uključujući Rusija, Iran i Sjeverna Koreja.

"Naš odnos s Kinom bit će konkurentan kada treba biti, suradnički kad može i nesporan kada mora", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države trebaju "angažirati Kinu s pozicije snage", što zahtijeva suradnju sa saveznicima i partnerima, sudjelovanje u diplomaciji i međunarodnim organizacijama, "jer tamo gdje smo se povukli, Kina je to ispunila" i "zauzima se za naše vrijednosti kad se u Sinđijangu zloupotrebljavaju ljudska prava ili kada se u Hong Kongu gazi demokracija".

XS
SM
MD
LG