Hronika

Inspektori u Srpskoj izrekli kazni u iznosu od 79.000 KM

Inspektori u Srpskoj izrekli kazni u iznosu od 79.000 KM
Foto: Ilustracija | Izrečeno kazni u iznosu od 79.000 KM

BANJALUKA - U okviru akcije koja je sprovedena na području cijele Republike Srpske radi kontrole poštovanja epidemioloških mjera, Inspektorat Republike je sa MUP-om Srpske utvrdio 66 slučajeva nepravilnosti i izrečene su kazne u iznosu od 79.000 KM.

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da su sinoć sproveli 457 kontrola u ugostiteljskim i trgovačkim objektima, a nepravilnosti su se odnosile na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena, broj lica koja mogu boraviti istovremeno u objektu i korišćenje lične zaštitne opreme.

"Nepovoljna epidemiološka situacija i dalje nam nameće obavezu da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera. Naša kolektivna odgovornost trenutno je najbolja zaštita od širenja virusa, te pozivamo građane i privredne subjekte da prevenciju stave na prvo mjesto i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju", dodaje se u saopštenju.

Iz Inspektorata navode da su poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama koje je propisao Institut za javno zdravstvo Srpske radi sprečavanja za sprečavanje pojave i širenja bolesti na radnom mjestu izazvane virusom korona.

U saopštenju se naglašava da će Inspektorat Srpske, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, nastaviti sa pojačanim nadzorom poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, kao i da će pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snositi posljedice u skladu sa zakonom.

Inspektorat podsjeća i da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske definisano da su građani obavezni da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za korišćenje lične zaštitne opreme.

Nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i ovlašćeni organ za pokretanje prekršajnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije