Linkovi

Ambasada SAD osudila napad na člana NVO "LGBT Forum Progres"


Parada ponosa u Podgorici 2018.
Parada ponosa u Podgorici 2018.

Nepoznate osobe napale su sinoć člana crnogorske NVO LGBT Forum Progres i štićenika Skloništa za LGBT osobe ispred njegove porodične kuće u Podgorici, saopšteno je iz te organizacije.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić saopštila je na Tvitetu da su nepoznata lica mladiću iscrtala krst u predjelu grudi, kao i da su mu prilikom napada nanesene i druge povrede, pri čemu je i pokraden.

“Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene povrede u predjelu genitalija, iscrtan mu je krst u predjelu grudi, ukraden novac i sat”, napisala je na Tviteru Jokić.

Prema navodima Jokić, član LGBT Foruma Progres napadnut je sinoć oko 20 sati ispred njegove porodične kuće u Podgorici, kada je krenuo da posjeti svoju majku.

"Apelujem na policiju i tužilaštvo da počinioce što prije pronađu i procesuiraju", rekla je Jokić.

Uprava policije se za sada nije oglasila povodom navoda Jokić o sinoćnjem napadu na LGBT aktivistu u Podgorici, koji je osudila američka ambasada u Podgorici.

"Ambasada osuđuje sinoćnji nasilni napad na pripadnika LGBTQI zajednice u Podgorici. Pozivamo vlasti da brzo preduzmu akciju i osiguraju da je pravda zadovoljena. Svaka osoba zaslužuje da bude tretirana s poštovanjem i dostojanstvom, bez obzira na to ko su i koga vole", navodi se u tvitu amabasade.

Američka Helsinška komisija je podelila tvit ambasade i poručila da ne bi "trebalo štedeti napore da se zadovolji pravda za bilo koje krivično delo, naročito za ono za koje se utvrdi da je motivisano mržnjom i netolerancijom".

XS
SM
MD
LG