SNS ugrožava politička prava i građanske slobode 1Foto: FoNet/ Instagram

Poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagrizala je politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u najnovijem izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom House).

U izveštaju pod nazivom „Sloboda u svetu 2021 – Demokratija pod opsadom“, piše da je Srbija i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja, kao i da je nazadovala za dva poena u odnosu na prošlu godinu i da sada ima – 64. Ukazuje se i na to da su vlasti u Srbiji na pandemiju korona virusa odgovorile netransparentno. U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji građanskih sloboda 42, od ukupno 60 poena.

Sagovornici Danasa, kulturolog Ratko Božović i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, smatraju da u Srbiji vladaju haos, nasilje i bezakonje i da nezadrživo srlja ka provaliji otkad je uspostavljena autoritarna vlast Aleksandra Vučića.

Fridom haus u svom izveštaju podseća da je policija uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu, kada su se demonstranti okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije korona virusa, i to zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika Aleksandra Vučića.

„Policija je napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana“, navodi Fridom haus. Kako se dodaje, zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

Kulturologa i sociologa Ratka Božovića ne iznenađuje deo o Srbiji u najnovijem izveštaju Fridom hausa, „jer neće valjda napisati da ovde postoji pluralizam i da nije uništena demokratija“.

– U Srbiji nemamo slobodne medije, već imamo dominaciju jedne stranke koja je zauzela prostor medija sa državnom frekvencijom. Njene su i „žutare“, oni rade zajedno. U Srbiji nemamo slobode, jer je uništena kritička javnost, a opozicija je rasturena i na margini. Takav politički diskurs odavno traje, s tim što je sada dobio ubrzanje, odnosno totalitarnost – naglašava Božović. Prema njegovim rečima, Srbija je anomično društvo u kome imamo haos, nasilje i bezakonje.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku i Kuće ljudskih prava, ističe za Danas da je Fridom haus konzervativna institucija, te da kao i sve takve organizacije vrlo oprezno daje negativne ocene.

– I pored toga, Srbija u nalazima Fridom hausa nezadrživo srlja ka provaliji otkad je uspostavljena autoritarna vlast Aleksandra Vučića. Prošlu godinu obeležili su masovna policijska represija nad demonstrantima, novi pritisci na medije, neslobodni izbori, napad na civilni sektor preko Uprave za sprečavanje pranja novca. Imajući sve ovo u vidu, mislim da je FH bio veoma blag prema srpskoj vlasti – navodi Popović.

Inače, izveštaj Fridom hausa obuhvatio je period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine. Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.

Napredak Crne Gore i Makedonije

U delu izveštaja Fridom hausa koji se odnosi na Zapadni Balkan ukazano je da je u zemljama tog područja tokom prošle godine zabeleženo nazadovanje, ali i napredak u Crnoj Gori i Makedoniji.

„Izbori čije su sprovođenje obeležile manjkavosti zadali su težak udarac višepartijskom sistemu u Srbiji. Na Kosovu, posle kratkotrajnog perioda na vlasti, neustavno je zbačena vlada premijera Aljbina Kurtija. Nasuprot tome, u Crnoj Gori prekinuto je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda – pošto su izbori rezultirali prvom tranzicijom političke vlasti na opozicione snage od proglašenja nezavisnosti zemlje. Istovremeno, reizabrana je reformistička vlada Severne Makedonije – čije su se institucije u velikoj meri oporavile od štete koju im je naneo odbegli bivši premijer Nikola Gruevski“, precizirano je u izveštaju.

Crna Gora je, zahvaljujući transferu političke moći nakon izbora, prema tumačenju vašingtonske nevladine organizacije, zaustavila trend pada i napredovala za jedan poen (sakupila ih je 63) u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, dok je Severna Makedonija ostvarenim skorom od 66 poena među onim državama koje su napredovale za tri poena.

Nazadovao i SAD

Sjedinjene Američke Države nalaze se među 25 zemalja u kojima je zabeležen najznačajniji pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda tokom poslednje decenije, navodi se u izvještaju Fridom hausa. U odnosu na prošlu godinu, piše u izveštaju, SAD su zabeležila tri negativna boda, pa ih sada imaju – 83. I pored toga, ukazuje Fridom haus, Amerika je i dalje kategorizovana kao slobodna zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari