Društvo

Perspektivan kadar: Stručnjaci za ljudske resurse sve traženiji

Perspektivan kadar: Stručnjaci za ljudske resurse sve traženiji
Foto: N.N. | Perspektivan kadar: Stručnjaci za ljudske resurse sve traženiji

Sektor za upravljanje ljudskim resursima nije samo moderan naziv za kadrovsku službu, već čitava "mašinerija" koja vodi računa o svakom zaposlenom i pokušava da u firmu dovede najbolje od najboljih. To bi, u najkraćem, bio opis prilično širokog spektra poslova u sektoru bez kojeg se moderno poslovanje više ne može zamisliti.

Oni koji se tim poslom bave kažu da su poslodavci u proteklih nekoliko godina shvatili da je upravo ljudski resurs od presudnog značaja i da od odabira kadrova, njihovog najboljeg pozicioniranja, zadovoljstva i saradnje s kolegama zavisi i uspjeh kompanije. Baviti se tim poslom, odnosno ljudima, vrlo je specifično, zahtjevno i interesantno zanimanje, otkriva Jelena Krivokuća iz sektora za upravljanje ljudskim resursima kompanije Prointer ITSS.

"Mi startujemo čim se pojavi potreba za zapošljavanjem. Počinjemo od  komunikacije s rukovodiocima o tome kakva je pozicija, opis posla, kvalifikacije i koje se kompetencije traže. Zatim krećemo u istraživanje, obavljamo razgovore, koristimo psihološke testove, različite testne zadatke i sužavamo krug do izbora finalnih kandidata. Dosta je to posla i dosta odgovornosti", kaže Jelena.

Postavljanjem pravog čovjeka na pravo mjesto posao se ne završava, naprotiv. Svakog zaposlenog treba "pratiti", procijeniti kako se uklapa, čime je zadovoljan, a čime nije i da li u njegovom angažmanu treba nešto mijenjati. Sektor ljudskih resursa je i neka vrsta poveznice među svim sektorima i tu su i kad neki problem u komunikaciji treba "ispeglati". Jelena je tu i da prvog radnog dana dočeka svakog novog radnika, a ni ta uloga nije nimalo jednostavna.

"Tu sam da ga upoznam s kompanijom, s uslovima rada, da ga predstavim kolegama, kao neka vrsta domaćina. Logično je da ljudi prvog radnog dana dolaze i pomalo nervozni, sa svim svojim očekivanjima i strahovima i zaista im je potrebno da imaju nekoga ko će malo opustiti atmosferu i biti im pri ruci", objašnjava Jelena.

Njoj je sigurno od pomoći i to što je psiholog, a na svojim master studijama bavi se upravo organizacionom psihologijom, ali se u sektoru za upravljanje ljudskim resursima dobro snalaze i druge struke. Traženi su i ekonomisti, HR menadžeri i neka druga zanimanja koja podrazumijevaju menadžerska znanja i vještine, kao i konceptualne kompetencije, kažu u agenciji za zapošljavanje Spektar. Napominju da je sve više konkursa i zahtjeva prema agenciji za obezbjeđivanjem saradnika za ljudske resurse, što govori o tome da su i firme iz našeg neposrednog okruženja sve zainteresovanije za konstruktivna rješenja u upravljanju ovim procesima.

"Moderno poslovanje postalo je sve izazovnije i neizvjesnije, bez obzira na to u kojoj se branši radi. Zato upravljanje ljudskim resursima nikada nije imalo toliku važnost za uspjeh organizacije kao u današnje vrijeme", kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar.

Ipak, kod nas je, kaže, i dalje prisutan i onaj pomalo tradicionalni pristup ljudskim resursima u kojoj se ta oblast prepoznaje uglavnom kao kadrovska služba u kojoj su dominantni poslovi potraga za radnicima kad se ukaže potreba, priprema oglasa, ugovaranja rada, vođenje šihtarice, obračun plata, evidencije o godišnjim odmorima i bolovanjima.

"Drugi, savremeniji pristup je traganje za kadrovima koji će pripremati poslovne strategije i organizacione ciljeve, mjeriti učinak, osmisliti i primjenjivati sistem nagrađivanja. Sve to govori da se polako prepoznaje veza između rješavanja organizacionih problema i upravljanja ljudskim resursima", smatra Vukajlović i napominje da će kreativna rješenja u oblasti ljudskih resursa privući i zadržati bolju radnu snagu u odnosu na konkurenciju. To se, kaže, već dogodilo kod onih biznisa koji su razvili proaktivniji i fleksibilniji pristup toj oblasti i ozbiljno obratili pažnju na čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije