Ujedinjeni Balkan za čist vazduh: Zagađen vazduh jedan od uzroka neplodnosti i steriliteta 1Foto: FoNet/ Velimir Ilić

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ saopštila je danas da je zagađen vazduh jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kod žena i muškaraca širom Zapadnog Balkana.

Ovim su posebno pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima, jer usled zagađenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.

Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija.

Neplodnost i smanjenje prirodnog priraštaja predstavlju važne faktore umanjenja stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana i u stalnom su porastu, dok su naučna istraživanja potvrdila da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu, dodaje se u saopštenju.

Studija iz 2010. koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj pokazuje da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno više u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj – u poređenju sa periodom kada takve izloženosti nije bilo.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ poziva građane i građanke iz zemalja Zapadnog Balkana da priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha, a time i smanjili neplodnost i unapredili zdravlje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari