ALERGIJE KOD ODRASLIH: Prepoznajte simptome, javljaju se u raznim OBLICIMA, neki su FATALNI
Foto: Shutterstock

blagi i teški

ALERGIJE KOD ODRASLIH: Prepoznajte simptome, javljaju se u raznim OBLICIMA, neki su FATALNI

Život -

Javljaju se u raznim oblicima i razlikuju se prema težini, od blagih do teških,
koje mogu da imaju čak i fatalni ishod

Simptomi alergije mogu biti curenje nosa, kašalj, kijanje, ali i simptomi u kojima je ugrožen život osobe, poput gušenja ili anafilaktičkog šoka. Osetljivost na hranu i učestali probavni problemi mogu biti neki od simptoma alergije na hranu ili neki njen sastojak. Smatra se da se alergije najčešće javljaju u detinjstvu, ali mogu se javiti i u odraslom dobu.

Zašto se alergija javlja u odraslom dobu?

Jedna studija je pratila 40.000 ispitanika i otkrila da 10 odsto njih ima alergiju na hranu, a kod polovine se ona javila barem jednom u odraslom dobu. Američki naučnici koji se bave proučavanjem alergija, astme i imunologije dodaju još kategorija na koje bi trebalo da obratite pažnju, objašnjavajući da sledeće grupe hrane čine oko 90 odsto svih alergijskih reakcija kod odraslih. To su: jaja, gluten i soja. Kako izgledaju simptomi alergija kod odraslih Ako mislite da je došlo do razvoja alergije, ovo su simptomi na koje bi trebalo da pripazite: bol u stomaku, povraćanje, otežano gutanje, otežano disanje, osip, svrab u grlu ili usnoj šupljini.

alergija, kovid-19
foto: Shutterstock

Šta uraditi?

Ako nakon obroka primetite neprijatne simptome, vreme je da počnete da pratite koje ih to namirnice podstiču. Ako niste sigurni koje su namirnice u pitanju, pokušajte pola dana da budete bez hrane radi brzog olakšanja. Ako jedete raznolike obroke u jednom danu, teško je pronaći pravi uzrok, stoga se možete obratiti lekaru i razgovarati o testovima koji će otkriti šta vam zadaje probleme.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track