04. mart  2021. 07.32  →  19.18 | Izvor: Tanjug

Lajčak: Evropske integracije Crne Gore u zajedničkom interesu

PODGORICA -

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak rekao je danas u Podgorici da je Crna Gora lider u evropskim integracijama i da je Evropska komisija naglasila da Crna Gora ima najbolju poziciju da završi pregovore tokom mandata ove Komisije.

"Integracija Crne Gore je u našem zajedničkom interesu i u EU postoji velika podrška za vaše članstvo. Stojimo uz Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa. Ekonomski i investicioni plan EU za region podržaće oporavak Crne Gore i regiona", rekao je Lajčak posle razgovora sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem, prenose Vijesti.

miroslav, lajcak, predstavnik, eu

Na pitanje da li je upoznat sa uplitanjem stranog uticaja u izbore, Lajčak je rekao da pažljivo prati stvari u Crnoj Gori i da očekuje da se stvari odvijaju bez spoljnog uticaja.

“Svaka vlada koja ima demokratski mandat treba da ostvari politiku autonomno u saradnji sa EU bez uticaja koji ne traži sama vlada i to očekujemo i od ove Vlade, to su evropske integracije i zemlje i regiona”, rekao je Lajčak.

Naveo je da je i na avgustovskim parlamentarnim izborima "pokazana zrelost".

"Što se tiče tužilačkih zakona, očekujemo da Skupština uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije".

Lajčak je kazao je da vakcine iz Covax programa kasne, ali da će ubrzo situacija biti drugačija.

Lajčak će večeras razgovarati i sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a za sutra je zakazan sastanak sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Đukanović: Crna Gora najdalje odmakla u procesu evropeizacije

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je "da je politika građanske države, multietničke demokratije i evropskog sistema vrednosti počela ozbiljno da "pušta korene" u Crnoj Gori, a da je antifašizam najvrednija karika crnogorskog identiteta".

Đukanović je to izjavio, na Petom novinarskom forumu, izrazivši uverenje da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu evropeizacije i da bi bila katastrofa ukoliko bi sada ostala van koloseka, prenela je RTCG.

milo, djukanovic

Đukanović je rekao da je prevazilaženje podela u državi izazov, ali je ukazao da bi put za njihovo savladavanje trebalo tražiti ne odričući se antifašizma, jer bi to značilo "odreći se sebe".

"To nam preporučuju oni koji žele da se Crna Gora i finalno odrekne svog identiteta. Ubeđen sam da će Crna Gora ostati veoma postojano privržena vrednostima antifašizma. Kada danas govorimo o antifašizmu, to je borba protiv svakog oblika diskriminacije u našem društvu", kazao je Đukanović ističući da je antifašizam najvrednija karika crnogorskog identiteta.

Tagovi
Srodne vesti