Stoltenberg: EU ne može da se štiti sama bez SAD i NATO 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zemlje Evropske unije nisu u stanju da osiguraju sopstvenu odbranu bez Sjedinjenih Američkih Država i NATO, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg na Međuparlamentarnoj konferenciji EU o odbrani i bezbednosti.

„Evropsko jedinstvo nije u stanju da zameni transatlantsko jedinstvo. EU nije sposobna da sama štiti Evropu. Više od 90 odsto stanovnika EU živi u zemljama NATO, ali zemlje EU čine samo oko 20 odsto ukupnih vojnih izdvajanja članica NATO-a“, rekao je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, bilo kakvi vojni projekti EU treba da se realizuju isključivo kao dopuna NATO projektima.

Stoltenberg je, takođe, pozdravio pridruživanje SAD projektu vojne mobilnosti u okviru programa Struktuiranog vojnog partnerstva EU.

„To će omogućiti da se američka vojska i naoružanje brže prebacuju po teritoriji Evrope u cilju obezbeđivanja pojačanja za borbene grupe NATO u Istočnoj Evropi“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je upozorio da „protivnici Alijanse teže ka tome da potkopaju transatlantsko jedinstvo“.

„Svaki pokušaj da se Amerika odvoji od Evrope oslabiće NATO, ali to će oslabiti i Evropu. Verujem samo u transatlantsko jedinstvo“, poručio je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari